Til toppen
Unngå flåtten på kjæledyret i sommer - Våre tips!

Unngå flåtten på kjæledyret i sommer - Våre tips!

Etter en tur i skogen i dag, fikk jeg lyst til å skrive om en av de mindre hyggelige tingene med at sommeren er her – nemlig flått. Eller skogbjørn. Eller skogflått. Det er få ting jeg synes er så ekkelt som flått, mest av alt fordi den kan føre med seg en rekke ulike sykdommer både til hunden min, meg selv og barna mine. Derfor er det også ekstra viktig å passe på at man forebygger så godt som mulig!

Flåttsykdommer hos hund

På hund og katt er det først og fremst sykdommen Anaplasmose vi er bekymret for, og i sjeldne tilfeller TBE (Tick-Borne Encephalitis). Hunder og katter kan også få borreliose, men det er lite som tyder på at det gir klinisk sykdom hos hund og katt. Hunder eller katter som er smittet med Anaplasmose kan bli sløve, få svekket appetitt, feber, allmenne smerter og kan vise stivhet og halthet som kommer og går. Anaplasmose er mindre vanlig hos katt enn hos hund. Å behandle Anaplasmose kan være vanskelig, og forebygging vil alltid være å forekke.

 

Beskytt både deg selv og hunden din mot flått

Gode tips er å bruke bukser som du stikker ned i sokkene dersom du skal gå mye i kratt. Og selvsagt å sjekke både deg og resten av turfølget grundig når man kommer hjem. Områder med tynn hud er spesielt utsatt, så sjekken må være grundig!

Selv bruker jeg også mye Centaura spray på både meg selv, barna og på hesten, men det hadde jeg selvsagt glemt på turen i går. Centaura er en insektsspray som fungerer mot både flått og mygg, og som er helt trygg å bruke.

Det viktigste du kan gjøre for hunden din er å sørge for at den får forebyggende behandling. Det vil si, at du i samråd med veterinæren din, finner et flåttmiddel som passer til deres bruk. Det finnes mange ulike produkter å velge mellom, alt fra tyggetabletter til halsbånd og dråper.

Det er min sterke oppfordring at du aldri kjøper langtidsvirkende flåttmiddel uten en resept fra veterinæren din – det er mange produkter på nett og i butikkene som påstår at de fungerer mot flått. Hadde de gjort det, så hadde de hatt dokumentasjon nok til å bli godkjent som legemidler, og da hadde du ikke fått tak i dem uten resept. Det er videre veldig viktig å aldri benytte flåttbehandling til hund på en katt og vise versa – det kan få alvorlige konsekvenser!

 

Hva gjør jeg om jeg finner en flått på hunden min?

Sjekk pelsen til dyret ditt daglig, finner du en flått – ta den bort, og pass på å få med hele flåtten. En pinsett, eller en flåttfjerner er gode hjelpemidler til denne jobben. Gå gjerne gjennom pelsen hver dag – jo lengre flåtten får sitte, jo større sannsynlighet er det for at den overfører sykdom.

Centaura Anti Insektspray, 250 ml

Innsektsspray til menneske, hest og hund. Umiddelbar beskyttelse, også mot flått.
903926

IKKE BRUK Centaura Anti Insektspray (UTGÅTT), 400 ml

Innsektsspray til menneske, hest og hund. Umiddelbar beskyttelse, også mot flått.
612201