Til toppen
3 tips for sunn munn hos din hund

3 tips for sunn munn hos din hund

Så mange som 8 av 10 hunder vil før eller siden få en form for betennelse i munnen viser studier. Alle er heldigvis ikke like alvorlige. Det er like vel høye tall! Heldigvis er det mye du som dyreeier kan gjøre for å forebygge og opprettholde en sunn munn hos din hund. Her får du tre enkle tips på hva du kan gjøre.

Tannpuss

Akkurat som for oss mennesker er det å pusse tenner daglig den beste og billigste veien til en sunn munn. Daglig puss hindrer etableringen av plakk. Det gjør det vanskeligere for betennelsesskapende bakterier å få fotfeste, og er slik med på å forebygge tannstein. Alle hunder kan vennes til å akseptere tannpuss er vår påstand! Gi det tid og tålmodighet – øvelse gjør mester! Pass også på å bruke en tannpasta som både smaker godt, og som er effektiv. Vi anbefaler Virbacs Enzym Pasta for hunder og katter. Noen hunder liker ikke tannbørsten – da er fingerbørsten som følger med i pakken et godt alternativ, som mange hunder aksepterer lettere. Tips nummer to er å bruke øynene når du pusser – ser du at tannkjøttet er rødt eller at en tann ser annerledes ut, få det sjekket ut hos veterinæren din.

 

Bruk gode hjelpemidler

Fortvil ikke om du ikke får til tannpussen, da må du bare bruke litt mer tid på punkt to og tre. Andre gode hjelpemidler er ulike typer tyggebiter/lapper og produkter som Aquadent Munnskyll. Begge vil bidra til å redusere mengden plakk på tennene. Pass på at du velger tyggelapper som er trygge, og produsert av en kjent leverandør – vi anbefaler Virbac Veggiendent Fresh eller Zen. Tyggelappene fra Bucadog er også et veldig godt alternativ! Som et lite tips – er hunden din på slankern ellers? Ikke glem å trekke fra kaloriene i tyggelappene fra den daglige dosen med mat 😉

 

Ta med hunden til jevnlige tannsjekker hos veterinæren

Dette er det beste og viktigste tipset vi kan gi. Har du en hund av liten rase, en eldre hund eller hunden din er spesielt utsatt for tannproblemer vil jeg anbefale å gå til kontroll så ofte som 2-3 ganger i året. For andre hunder er det som regel nok med en årlig sjekk. Spør veterinæren din og få en tannhelse plan tilpasset din hund! Den tannsjekken bør være grundig, og inkludere narkose, slik at veterinæren får tatt gode røntgenbilder av tennene. Som vi skriver i artikkelen tegn på at hunden har vondt i munnen er det ikke alle sykdommer som er synlige for det blotte øyet.

 

Av veterinær Solveig Sveri i VESO

Virbac Tannpasta til Hund og Katt, 70 g

Enzymatisk tannpasta med kyllingsmak til hund og katt.
880194

Virbac Tannhygiene Sett til Hund og Katt, 1 sett/ 70 g

Et sett med tannbørste, fingerbørste og tannkrem spesialtilpasset hund og katt.
848491

Veggiedent Fr3Sh XS (under 5 kg), 15 stk

Vegetabilsk tyggepinne som motvirker dannelse av tannplakk og tannsten og gir god ånde hos hund.
928979

Veggiedent Fr3Sh S (5-10 kg), 15 stk

Vegetabilsk tyggepinne som motvirker dannelse av tannplakk og tannsten og gir god ånde hos hund.
951167

Veggiedent Fr3Sh M (10-30 kg), 15 stk

Vegetabilsk tyggepinne som motvirker dannelse av tannplakk og tannsten og gir god ånde hos hund.
912730

Veggiedent Fr3Sh L (over 30 kg), 15 stk

Vegetabilsk tyggepinne som forebygger dannelse av tannplakk og tannsten og gir god ånde hos hund.
939829

Aptus Bucadog Tyggelapper Small, 224 g

Enzymbasterte tyggelapper for god munnhygiene hos hund.
921688

Aptus Bucadog Tyggelapper Large, 141 g

Enzymbaserte tyggelapper for god munnhygiene hos hund.
902123