Til toppen

Nyttårsaften nærmer seg med stormskritt, og ikke alle gleder seg…

De med fire ben vet heldigvis ikke på forhånd at en av årets mest høylytte kvelder nærmer seg. Vi er imidlertid mange dyreeiere som alt har begynt å bekymre oss for hvordan kvelden skal bli for dem med pels. Det blir kanskje det eneste positive med pandemien i år, at nyttårsaften går litt roligere for seg? Det er i alle fall noe vi kan håpe på. Å sette all vår lit til det vil vi imidlertid fraråde. Våre veterinærer kommer derfor med noen gode råd til dyreeiere der ute i god tid før selve kvelden.

  1. Bestill time hos veterinæren din!

Dette er lurt av flere grunner. Om hunden din er stresset, både av lyder og mange mennesker må vi alltid utelukke at dette ikke er på grunn av smerter eller underliggende sykdom. En helsesjekk må derfor til. Din faste veterinær har også mulighet til å skreddersy en plan for deg og dyret ditt, for hvordan dere best skal håndtere stress. Kanskje må det medisiner til? Det finnes mye dyrlegen din kan hjelpe med, men husk å booke time allerede nå. Noen ting skal man ikke stresse med i siste liten.

  1. Sørg for nok mosjon!

Det er for oss hundeeiere at automatiske steketider på komfyren er oppfunnet. Sett på timeren på kalkunen, eller steken og gå dere en laaaaaang tur i skogen før uroen begynner. Mosjon er en velkjent metode for å redusere stress. Noen ganger er det bare en ekstra spasertur i dagslys som skal til for å forbedre hundens velvære. Noen hunderaser vil likevel være understimulert uten lange løpeturer. Søk råd hos dyrlegen for å få informasjon om hva som er en passende mengde mosjon til nettopp din rase.

  1. Behold roen selv.

Denne kvelden er du flokkleder. Og en flokkelder oser trygghet – selv når de under er bekymret. Ikke haus opp hunden og stakkarslig gjør den, men vær trygg, rolig og bestemt. På en del hunder fungerer det faktisk å gi beskjed om å gå på plassen sin og ligge stille. La imidlertid aldri en redd hund være uten tilsyn – da kan mye gå galt, og det raskt!

 

  1. Om det er mulig, fjern det som stresser dyret ditt.

Unngå, om du kan, å ta med hunden i situasjoner eller et miljø som stresser den. Ja, hunden er et sosialt dyr, og vil gjerne være med, men ikke alle steder er like passende. Skal du på nyttårsfest er ikke det stedet for en med ekstremt god hørsel. På nyttårsaften er det beste for hunden og katten å være hjemme i vante omgivelser og med en folkeleder de kjenner og er trygg på. Spill litt radio, dra for gardiner og be hunden vennlig, men bestemt om å gå å legge seg. Ikke slipp pus ut denne kvelden, sett heller frem en ekstra kattedo.

 

  1. Prøv beroligende tilskuddsfôr eller feromoner

Anxitane (patentert tilskuddsfôr) & Veggiedent Zen (tyggepinne) gjør hunder avslappet – utelukkende ved bruk av naturlige ingredienser. Begge inneholder L-theanin (y-glutamyletylamid), som er en nevrologisk aktiv aminosyre som er utvunnet av grønn te. L-theanin styrker humøret, reduserer stresshormonet kortisol og styrker det mentale fokuset. Aptus Relax er en godbit som fungerer på samme måte, og som kan være svært positiv under trening på stressende situasjoner.

Aptus Relax Tyggebit, 30 stk

Fôrtilskudd til hund og katt som bidrar til å redusere stressrelatert adferd.
980408

Veggiedent Zen til Hund M, 15 stk

Tyggepinner for god munn- og tannhygiene kombinert med en beroligende effekt av L-theanin fra grønt te. Kampanjevare grunnet kort holdbarhet til 30.09.2021
600932
Feromoner er en annen gruppe produkter som kan hjelpe mange dyr. Dette er naturlige luktstoffer som hunden og katten forbinder med trygghet, og som kan skape både ro og velvære. Adaptil er valget for hundeiere og Feliway for katteiere. NB! Slike produkter skal alltid introduseres når hunden er rolig, slik at de forbindes med trygghet. Det er derfor lurt å handle dette allerede nå.
Feromoner

6.          Tren på lyder og stressmomenter

Akkurat for denne er vi litt sent ute nå, men for dere valpeeiere – bruk denne nyttårsaften til å gi hunden en så god opplevelse som mulig! Vær sammen på et rolig sted, og pass på at hunden hele tiden oppfatter dere som trygge. Ellers i året er det en god ting å ta med hunden på mye forskjellig. Kanskje er det en skytebane i nærheten dere kan gå tur ved? Venn også hunden gradvis til å være med mange mennesker.

 

Lykke til, og godt nytt år til dere alle. Vi krysser både poter og fingre for en rolig nyttårsfeiring. Og for et mer normalt 2021 for oss tobeinte.

 

Av veterinær Solveig i VESO, desember 2020

.