Til toppen
Hest og kulde - Her er våre tips!

Hest og kulde - Her er våre tips!

Det er ikke bare de minste dyra som kan fryse når det snør og blåser om hverandre. Hestene våre trenger også ekstra oppmerksomhet og stell i kulda. Hester finnes i utrolig mange former og størrelser og pelsen vil også kunne variere en god del. Dette, i tillegg til hva hesten er vant med fra før må man selvfølgelig ta hensyn til når man skal sørge for at de har det bra ute i vinterværet.

Rase og pels

Individuelle forskjeller vil det alltid være. Det vil for eksempel være stor forskjell på hva en kraftig og robust fjording krever i kulda i forhold til en varmblods konkurransehest som kanskje ikke er vant til å stå mye ute. Her må man da på med et godt og varmt dekken, ja kanskje til og med flere lag, for å isolere mot sur vind og bitende minusgrader. Er hesten din vant til å stå mye ute har den nok opparbeidet seg en god pels og vil da i noen tilfeller ikke trenge mer enn det. Har du nettopp kjøpt hest fra et annet land eller sted i Norge med mildere klima er dette noe du også selvfølgelig må tenke på. Her må man være nøye med tilvenning. Skal hesten stå på utegang, det vil si at den står ute hele døgnet, skal den ha tilgang på et trekkfritt leskjul og tørr liggeplass. Det finnes spesifikke bestemmelser for hvordan et slikt skjul skal være utformet og kravene kan du lese mer om i  «Forskrift om velferd for hest».

 

Fôring

En ting som er viktig for alle er tilgang til vann og mat. Energibehovet til en hest vil kunne øke med opptil 15-20% når kroppen bruker masse energi på å holde seg varm! Det er derfor viktig at man tilpasser fôringen etter været. Bruk et godt og energirikt kraftfôr! Hesten vil trenge det ekstra fettlaget å tære på når det er kaldt ute. Det vil også være en god ide og la hesten ha tilgang på ekstra høy. Hester produserer rett og slett sin egen varme når de spiser, så det er en stor fordel at de alltid har tilgang på noe å gomle på.

 

Vann som fryser

Når gradestokken bikker under frysepunktet, er det ekstra viktig å tenke på tilgangen til vann. Ettersom hestene spiser mer når det er kaldt er det viktig at de også drikker mye, blant annet for å unngå forstoppelse og kolikk som følge av dehydrering. For at hesten skal klare dette er det da viktig og alltid passe på at det ikke har lagt seg et lag med is på toppen av drikkekaret eller vannbøtta. Det finnes mange smarte løsninger! Man kan for eksempel kjøpe oppvarmede bøtter som vil holde vannet lunkent. Det er faktisk også sånn at hestene foretrekker å drikke lunkent vann! Om man ikke har mulighet til dette, finnes det en annen smart løsning der man fyller et par brusflasker med varmt vann. Ikke fyll de helt fulle, men la det være igjen litt luft på toppen. Legg flaskene i drikkekaret og de vil da ligge og duppe i overflaten. Disse bevegelsene vil hindra vannskorpa i å fryse. Et annet tips er å tilby ekstra vann når du kan, fyll gjerne en bøtte med lunkent vann og tilby hesten, enten når du kommer inn fra paddock eller etter trening.

Pass også godt på at ikke vannrør i stallen fryser når gradestokken kryper nedover. Dette gjelder særlig i staller der en har drikkekar istedenfor bøtter, og der disse er montert på yttervegg. En delvis gjennfrysning vil gi langsom tilstrømning av vann, og færre liter per minutt ut i drikkekoppen. Dette er det lurt å kontrollere daglig. Det smarteste er å henge opp en bøtte, da får du god oversikt. 

 

Skrevet av Lena Nygaard, Autorisert dyrepleier i VESO