Til toppen
Forfrysninger hos hund - Her er våre råd!

Forfrysninger hos hund - Her er våre råd!

Endelig er vinteren her! Slutt på sølete veier, våte pelser, leire og sand oppetter veggene i gangen. Det er virkelig få ting jeg setter så pris på som tele etter en lang og sølete høst. Vinteren er virkelig en fantastisk tid som hundeier, og det er mye å gledes over. Samtidig dukker det opp noen nye utfordringer, som såre poter, kladder, kutt og skareskader og forfrysninger. Her får du noen gode råd til deg og hunden din før dere skal ut på vinterføret.

IKKE BRUK Vetramil Potevoks med Honning (UTGÅTT), 120 g

En velduftende og pleiende potevoks for såre og sprukne poter.
600951

Hvordan er pelsen hos hunden din?

Menneskets beste venn kommer virkelig i alle former og fasonger etter hvert. Lang pels, kort pels, ingen pels i det hele tatt og ører i alle varianter. Det er heller ikke så enkelt som å si at mye pels er det samme som gode isolasjonsegenskaper mot kulde. Også kvaliteten på pelsen i form av underpels/underull og dekkhårenes egenskaper har mye å si.

Mange av de rasene som finnes i Norge i dag er slett ikke avlet for vinterværet vi har her, men for solfylte dager i for eksempel Mexico. Da sier det seg selv at vi har et ekstra ansvar for å passe på akkurat de hundene når gradestokken viser mange blå. Både dekken og potesokker vil være naturlige hjelpemidler. Pass på at de sitter godt, ikke gnager og at de ikke hinder hunden i å bevege seg på en normal måte.

 

Forfrysninger

Forfrysninger er ikke så rent sjelden å se på veterinærklinikkene i det ganske land i vintermånedene. Har du en rase som ikke er laget for kulde er det også viktig å passe på at hunden ikke blir stående stille ute for lenge, eller ligger for lenge i en kald bil uten ekstra beskyttelse.

Steder som er spesielt utsatt er øretipper, poter, haler og ikke minst hannhundens edlere deler. Tenker du etter vet du at disse områdene ofte er tynt behåret. Så lenge hunden er i aktivitet er det sjelden et problem, men tenk på hvordan hunden har det når dere stopper opp eller den må vente utenfor butikken eller i bilen. Å være forsiktig med å la hunden bade om det er veldig kaldt ute er et annet godt tips. Vi vet alle hvor kaldt det blir når man kombinerer kulde og vann.

Det har også mye å si om hunden er vant til å være mye ute, eller om den ligger mest inne. Å bygge en solid vinterfrakk tar tid! Fryser du ute og synes det er kaldt? Da gjelder det mest sannsynlig hunden din også. Tegn på kulde er for eksempel skjelving, da jobber musklene ekstra for å øke blodsirkulasjonen og øke temperaturen.

Har du først vært uheldig og fått en forfrysning, ikke nøl med å ta turen til veterinæren. Det kan gjøre svært vondt og hunden kan trenge både smertestillende og annen behandling. På vei dit er det viktig å varme opp huden igjen, men forsiktig. Ikke gni og ikke varm opp huden for raskt – det vil gjøre vondt verre! Pakk om mulig hunden godt inn, helst inn til deg og varm opp med din egen kroppstemperatur. Har du en varmefolie tilgjengelig, slik du finner i VESOs førstehjelpspakke vil det å pakke inn hunden i denne hjelpe til med å normalisere kroppstemperaturen raskere.

I etterkant av forfrysninger kan det oppstå sår som må behandles. Følg veterinæres råd og pass på at hunden ikke slikker på såret, bruk krage om du må! Sårsalver som Vetramil sårsalve er gode å ha, honning bidrar naturlig til å fremme sårheling og hindre infeksjon.

Lykke til og nyt vinteren på en trygg måte!

 

Skrevet av veterinær Solveig Sveri

VESO Førstehjelpspakke til Dyr Liten, 1 stk

Liten Førstehjelpspakke til å ha i stallen, til tur, i bilen eller hjemme dersom ulykken er ute.
600916

Vetramil Honningsalve til Dyr, 30 g

Honningsbasert salve med eteriske oljer til dyr.
600947

Vetramil Sårspray m/ Honning til Dyr, 100 ml

Honningsbasert spray med eteriske oljer til dyr.
800900