Til toppen

Om katters helse

Av veterinær Solveig Bugge Sveri

Katter har en helt annet livstil enn hunder, og holdes på en helt annen måte. Det er for eksempel ikke like lett å ha oversikt over hvor katten går når den er ute, hva den spiser og hvor eller hvem den møter. Det er heller ikke så lett å plukke opp at katten som før gikk både 5 og 6 km mens du var på jobb nå nøyer seg med å ligge i favorittstolen på verandaen og følge med.

Til tross for at katten er et rovdyr, er den et lite sådant. Det betyr at den har lært seg å skjule svakheter, og også sykdom. Dessverre opplever vi som dyrleger at når kattene først kommer inn til oss, så er de gjerne verre enn det du som eier tror, nettopp fordi de er så gode på å skjule at de har vondt. Det er også noen som mener at spesielt gamle katter ikke trenger oppfølging hos dyrlege. Jeg vil tvert imot anbefale å gå til en helsesjekk to ganger i året for eldre katter, mens det for unge katter kan holde med en sjekk i året. Under en slik sjekk kan du som eier få gode tips til hvordan man skal opprettholde en god livstil for katten.

Det er imidlertid noen ting du som eier kan følge med på hjemme, og som kan gjøre at du raskere plukker opp om katten trenger en ekstra sjekk hos veterinæren sin:

Pelsstell

Om du ser at katten din ikke steller pelsen på samme måte, at den ikke er like nøye som før, eller rett og slett ikke gidder, kan ofte være et tegn på at noe er galt. Her må det ofte en grundig sjekk hos veterinæren til for å finne ut av hva som er feil med katten.

Bevegelighet

Om katten nå må bruke en stol for å hoppe opp på bordet, der den tidligere har klart det i ett hopp, kan dette være et tegn på at katten din har vondt i ledd og muskler. Dette er det viktig å få sjekket opp med en gang. Her er det mye veterinæren din kan gjøre for at du skal få en aktiv og lykkelig katt igjen. På samme måte kan lange klør være et tegn på at katten har vondt, og beveger seg mindre. Da er det også fint med en ekstra sjekk.

Matlyst/drikkelyst

Katter skal spise hver dag. De tåler ikke å faste og blir raskt dehydrert. Spiser ikke katten din vil vi absolutt anbefale en ekstra helsesjekk raskt. Det har blitt større fokus på tannhelse hos hund den siste tiden, men det er like viktig på katter! Det er flere sykdommer i munnen og tennene på katter som er svært smertefulle, men som det heldigvis finnes god og effektiv hjelp mot. Hvis katten plutselig drikker veldig mye er dette også et varselsignal du bør følge opp.

image