Våteksem hos hund - Hvordan forebygge og behandle?
Våteksem, eller «Hot spot» som det også er kjent som, er et hudproblem som noen hundeeiere vil støte på mange ganger, og andre ikke i det hele tatt. Første gangen det kommer blir man gjerne overrasket over hvor fort såret, som først så lite og uskyldig ut, vokser og brer seg utover. Og ikke minst hvor vondt og ubehagelig det blir for den firbente. Selv den snilleste hund kan sette seg sterkt til motverge når man skal prøve å få sett nærmere på såret.
Hva er våteksem?
Med våteksem mener vi et væskende sår i huden som kommer raskt, og som sprer seg fort. En varm flekk som det engelske navnet lyder, med rød, fuktig og irritert hud – som gjerne også er svært smertefullt. De «vanlige» stedene for våteksem er under øret, på kinnet eller ved hoften, men det kan oppstå over alt på kroppen. Noen ganger øker størrelsen på såret til flere cm i diameter i løpet av bare noen timer. Huden er rød og væskende, pelsen i området er mattet og fuktig – og kjennes gjerne klissete ut. Sentralt på såret blir pelsen borte. Når man klipper bort pelsen ser man en skarp begrensning mellom det røde eksemet og den normale huden rundt.
Hvorfor får hunder våteksem?
Som regel er det faktisk hunden selv som sørger for at det oppstår – gjennom å klø, og slikke på et sted som irriterer. Hverken hundens tunge eller poter er, som alle vet, fri for bakterier og sammen med intens irritasjon av huden gjennom timevis med slikking får man en ond sirkel.
Hva som forårsaker irritasjonen i utgangspunktet blir derfor svært viktig å finne ut av, sier veterinær Solveig Sveri i VESO
Listen her er lang; alt fra insektsstikk, til lus eller lopper, ørebetennelser, analsekkbetennelse, stikksår/bittsår, smerte, dype hudfolder eller bare veldig mye og tett pels som har blitt fuktig i forbindelse med bading. Mange allergipasienter (fôrallergi, atopisk dermatitt) får våteksem. Hvis hunden får våteksem flere ganger i året må en allergisk årsak mistenkes og utredes.
Hvordan behandles våteksem?
Våteksem er ingenting å spøke med og jeg opplever ofte at disse pasientene har så vondt at det trengs beroligende eller bedøvelse for å kunne undersøke og behandle dem på en god måte. Et tips vil derfor være å ikke gi hunden mat før du skal til veterinæren med våteksem, da er den fastende og klar til å sederes/bedøves. Som regel begynner vi med å barbere og klippe bort pels rundt såret med god margin. Noen bakterier lager en slimete film (såkalt biofilm) og denne må vi fjerne med spesielle rensemidler. Kløestillende og smertelindrende medisiner kan forskrives. Antibiotika trengs som regel ikke. Halskrage derimot vil i mange tilfeller være helt nødvendig for å hindre at hunden fortsetter å slikke og klø på såret.
Veterinæren din vil også undersøke den bakenforliggende årsaken til at hunden din har fått en hot spot (parasitter, ørebetennelse, analsekksbetennelse, smerter, allergi mfl). Grunnårsaken behandles samtidig som våteksemen, og kan i noen tilfeller ta lengre tid å løse enn selve våteksemen. Det er vanlig at det settes opp til kontrolltime, slik at man er sikker på at hunden er helt frisk – og at man har kommet til bunns i det egentlige problemet!
Hva kan du gjøre selv som dyreeier?
Mindre våteksem kan behandles hjemme. Hundeeiere som har vært borti dette før lukter ofte lunta raskt – er du på med en gang øker sjansene for å lykkes. Begynn med å forsiktig klippe eller barbere bort all fuktig pels. Du skal ha åpen, frisk hud rundt hele såret. Vask med en bakteriedrepende sjampo eller løsninger som inneholder klorheksidin (Clorexyderm Solution Spray, Douxo S3 Pyo Shampoo, Trizchlor 4 Shampo, Derma Hex Shampo, Allerderm Scrub, Trizchlor Rengjøringsoppløsning). Få såret og den omliggende huden og pelsen så rent som mulig. Tørk forsiktig – jeg liker å bruke en hårføner på lav styrke. Pass da på å holde hånden ved siden av når du føner – så er du sikker på at det ikke blir for varmt. Alternativt kan du klappe området tørt med kompresser. Legg så på et beroligende og desinfiserende produkt slik som Clorexyderm Spot Gel eller Dermacool Spray.
Og så kommer det viktigste av alt: Pass på at hunden ikke klør eller slikker på såret! Du kan sette en myk sokk (eller en av barnas polvotter med borrelås) på bakre poten eller en T-skjorte for å dekke kroppen. Hvis du må bruke halskrage er det viktig at du sjekker ørene først. Halskrager i plastikk kan forverre en ørebetennelse da de skaper at varmt og fuktig miljø rundt hodet – ta i så fall kontakt med veterinæren din med en gang.
Hvis hunden din har veldig vondt, eller våteksemet ikke blir bedre ila 2 dager bør du ringe veterinæren din og få en time», råder veterinær Solveig i VESO
Kan man forebygge våteksem?
Lag deg gode rutiner, særlig dersom kompisen din er en som får dette ofte: Sjekk pelsen, huden, hudfoldene, ørene og området under halen en gang daglig. Se til at hunden blir helt tørr etter bading hjemme eller etter tur ute hvor den har vært i vannet. Vask hunden med en rensende sjampo spesialutviklet for tilbakevendende hudinfeksjoner, som f.eks. Dermoscent Pyoclean Shampoo, etter avtale med din veterinær.
Vær oppmerksom på kløing, slikking eller gnaging og sjekk huden. Små sår klippes fritt for pels, renses og tørkes. Har du en som lett får ørebetennelse etter bading? Rens ørende forebyggende med for eksempel Clorexyderm Oto Più. Et siste tips er å aldri bandasjere våteksem – det vil føre til mer fuktighet og raskere vekst av bakteriene. Våteksem må ha luft for å tørke ut og bli bra!
Av veterinær Solveig Sveri og veterinær og hudsepsialist Babette Baddaky Taugbøl