Skip to main content
Til toppen
Bittsår hos katt - Her er våre tips

Bittsår hos katt - Her er våre tips

Vi har alle vært der, pus har vært ute på vift og pelsen er klissete og han halter på høyre bakben når han kommer inn døren. Nok en gang har pus truffet på en annen katt ute i hans egendefinerte og strengt bevoktede kongerike. Slike møter i katteverden løses dessverre oftere med enn uten et aldri så lite basketak. Kattebitt og infeksjoner er noe man som veterinær møter på i klinikken hver eneste dag. Så ofte faktisk at vi til lunsj pleide å ha loddtrekning rundt hvem som skulle rense «dagens byll».

Bakterier i munnen

Som veterinær ser man også at kattebitt, langt oftere enn hundebitt blir betente. Det er kanskje ikke så rart når studier på friske katter viser at så mange som 89.97% av dem har bakterien Pasturella multocida i munnen. Dette er en skikkelig liten rakker av en bakterie, som er svært god på å skape betennelse og infeksjon. Legg til i regningen at kattetenner er lange, spisse og skarpe – så er du sikker på at du får plassert disse bakteriene dypt nok inn til at du gir bakterien ekstra gode vilkår.

Fra naturens side er dette slett ikke dumt. Musen som pus bare nesten fikk tak i på jakt kvelden før, blir mye enklere å få tak i når den har fått feber og blitt slapp dagen etter. Rent praktisk er det imidlertid ganske så upraktisk for oss katteiere. For 9 ut av 10 ganger er det som først ser ut som et uskyldig skrap raskt blitt et sår som verker og må tilses av veterinær.

 

Hva kan du gjøre selv?

Det første tipset mitt er å sjekke pus hver dag. Det trenger ikke ta lange tiden, men kjenn over hele katten – hode, kropp, ben og hale. Kjenner du noen små skorper eller tover – ta en nærmere kikk. Dersom du oppdager blod eller rødhet i huden er det lurt å undersøke nærmere. Barbere er å foretrekke fremfor å klippe vekk pels. Jeg har sydd mer enn en katt etter at eier uforvarende har vært litt rask med saksen ved fjerning av tover. Tips nummer to er å sørge for å kastrere katten din. Ukastrerte dyr sloss langt mer enn kastrerte, i tillegg til at de er med på å bidra til kull med uønskede kattunger.

Når du har fått vekk pelsen rundt såret bør det renses, da er det godt å ha enten sterilt saltvann hjemme eller for eksempel Antisept Spray. En pakke med kompresser er det også alltid fint å ha i bakhånd. Som en hovedregel kan du si at du aldri kan skylle et sår for mye. Prøv å få spylt skikkelig, da bakteriene fort fester seg i dypet av såret. Å ha en honning salve som Medihoney Barrier Cream tilgjengelig er også fint.

De neste dagene gjelder det å passe godt på. Fortsett å rense såret. Merker du at det er tegn til mer rødhet, mer varme eller mer smerte er det best å ringe veterinæren din med en gang. Ikke alle kattebitt lar seg pleie hjemme. Man skal også være på vakt for at denne type sår kan lukke seg pent i huden, men at det fortsatt kan ligge igjen bakterier i dypet som så kan utvikle seg. Dette vil man merke i form av mer hevelse og smerte, og at det etter hvert utvikler seg en såkalt verkebyll. Da er det raskeste vei til veterinær som gjelder.

 

Skrevet av veterinær Solveig Bugge Sveri

Min side