Skip to main content
Til toppen
Førstehjelp hos hund - Hva gjør du når uhellet er ute

Førstehjelp hos hund - Hva gjør du når uhellet er ute

At hunder får sår, er en kjensgjerning for oss hundeiere. Det er fort gjort enten i et basketak med en annen hund, etter et tråkk på et skarpt skjell på stranden (ja, jeg er fryktelig lei av stillehavsøsters) eller etter et ublitt møte med piggtråd på tur i skogen. Mange sår må selvsagt tilses av veterinær, men både med sårstell og i mer akutte situasjoner er det mye du kan gjøre selv. Les mer for gode råd, så er du bedre forberedt neste gang uhellet er ute.

Tenk på egen sikkerhet

Det er fort gjort å glemme dette når to hunder har røket i tottene på hverandre eller når hunden piper, og halter mens blodet renner. Husk imidlertid på at det er fort gjort å bli bitt – og om du selv blir skadet gjør du fort situasjonen enda mer uoversiktlig. Spesielt når hunder slåss er det fort gjort at de biter dem som forsøker å skille dem – de ser rett og slett ikke at det er deg, men tror det er den andre hunden de har fått tak i. Når en hund er i store smerter kan den også fort reagere med å bite, særlig dersom den flyttes på eller man berører det smertefulle området. Det er en ren forsvarsmekanisme og selvsagt ikke noe hunden gjør for å være slem.

I mange situasjoner kan det derfor være lurt å legge på et snutebånd. Dette er en provisorisk munnkurv for å beskytte deg som holder på å hjelpe. Både skolisser, snører fra hettegensere og en stoffstrimmel eller gasbind gjør nytten. Se filmen vår under for å lære hvordan det gjøres. Akkurat dette kan det være lurt å ha øvd på en gang eller to hjemme i en rolig situasjon.

 

Hvordan utføre enkelt sårstell

Når så situasjonen er under kontroll og hunden har fått på snutebånd er det på tide å få overblikk over situasjonen. Bruk helst hansker, har du ikke det tilgjengelig prøv å vaske eller sprite hendene før du tar på eller i nærheten av såret.

At sår blør har noen positive sider, blant annet blir de skylt for rusk. Blør de lite, eller ikke i det hele tatt er det viktig å skylle godt. Her er det beste å bruke sterilt saltvann, eller mildt desinfeksjonsmiddel (ikke alkoholbasert – det svir!). Prøv å få vekk alt av rester av pels og rusk fra såret – det kan forsinke sårhelingsprosessen og kan gi opphav til infeksjon. I prinsippet skal det godt gjøres å skylle et sår for mye, men det er fort gjort å skylle for lite. I alle VESOs førstehjelpsskrin er det også en saks inkludert slik at du kan klippe vekk pels i nærheten av såret og lettere få overblikk.

 

Større blødninger og sjokk

Dersom såret eller bittet blør kraftig må du legge på en trykkbandasje. Legg på kompress, noen runder med gasbind, noe hardt (som et bankkort) og en runde til med gasbind. Blør det gjennom bandasjen fjerner du den ikke, men legger en ny runde med bandasje over. I slike situasjoner er det selvsagt om å gjøre å komme seg raskest mulig til veterinær.

Bittskader kan være spesielt kinkige – ofte kan de se små ut på overflaten, men stikke dypt. Noen ganger ser huden så godt som uskadet ut, men det viser seg at overhuden er løsnet fra underhuden, eller det kan være dype lommer – dette er svært smertefullt og kan gi alvorlig sykdom. Etter et basketak er det derfor alltid lurt å rådføre seg med veterinæren sin.

Ved kraftige blødninger eller større bittskader kan hunden gå i sjokk. Slimhinnene blir bleke/grålige og hunden slapp eller kollapser. Reis til veterinær umiddelbart! Dyr i sjokk opplever et kraftig fall i kroppstemperatur, som kan være svært farlig og spesielt for små hunder. Prøv derfor å holde dyret varmt. I alle VESOs førstehjelpsskrin er det en pakke med redningsfolie. Har du ikke det tilgjengelig – bruk en jakke eller genser fra noen i turfølget til å pakke hunden inn i.

 

Skrevet av veterinær Solveig Bugge Sveri

 

Min side