Hund med diaré - veterinærens tips! | Av VESO Apotek
Det er midt på natten og det pipes intenst rett ved øret ditt – jeg må ut – nå! Du hiver på deg morgenkåpen (hvis du rekker) og stormer mot døren i bekmørket med ivrige poter hakk i hel. "Puh – rakk det!", tenker du kanskje i det du slipper en stresset kompis ut foran deg. Da har du akkurat rukket å bli så våken at du merker at den ene foten er unormalt våt og klissete…
Diaré
Magetrøbbel hos hund er en av de hyppigste årsakene til at hundeiere tar kontakt med veterinær. Det forekommer forholdsvis ofte, og det kan komme raskt. Hunden virket som regel helt fin da du gikk på jobb om morgenen. Noen ganger kommer det med oppkast, andre ganger uten. Det er mange ulike årsaker til diare hos hund, her får du en liten oversikt, samt noen tips og triks om hva du bør og ikke bør gjøre. Verdt å lese, for dersom du har hund kan jeg garantere deg at dette kommer, før eller siden!
Årsaker til Diaré
Diaré er et symptom på betennelse i mage-tarm kanalen. Den vanligste årsaken til diaré (og til tider oppkast) hos hund er infeksjoner. Infeksjoner i mage-tarm kanalen kan komme av både virus, bakterier og parasitter. Hunden kan smittes av andre hunder, eller den kan få i seg mat som er dårlig og inneholder store mengder bakterier. Andre ganger kan diaré komme av for raskt fôrskifte, eller som en reaksjon på medisiner. Mange har nok også opplevd at enkelte hunder til og med kan få diaré av stress, som ved reise eller ved separasjonsangst. Sykdommer i andre organsystemer kan også gi diaré og eksempler på dette er allergier eller sykdom i lever, nyre, bukspyttkjertel eller skjoldbruskkjertel.
Hva kan du gjøre hjemme?
Følg med på allmenntilstanden!
Dersom hunden din rammes av akutt diaré er det svært viktig å følge med på allmenntilstanden. Ved diaré mister kroppen mye væske. Særlig små hunderaser og valper kan oppleve å bli dehydrert overraskende raskt ved kraftige diaré. Det er også lurt å måle temperaturen, dette gjør man rektalt. De aller fleste apotek har enkle termometere og trekk som gjør denne jobben lett å gjennomføre. Normal temperatur hos hund skal ligge mellom 38-39°C. Ikke bruk øre- eller pannetermometer på hund, det vil ikke gi riktige målinger. Ved for høy eller lav temperatur bør veterinær kontaktes.
Pass på at hunden får i seg væske!
Du skal også sørge for at hunden hele tiden har tilgang på vann. En hund skal normalt ha i seg 40-50ml vann per kilo kroppsvekt. For en hund på 25 kg betyr dette; 40 x 25 = 1000ml = 1 liter per døgn. Ved oppkast og diaré kan dette behovet dobles. Tilby friskt vann hele tiden, om hunden fortsatt ikke vil ta til seg væske kan det være nyttig å gi væskeerstatning som Hydrate+, Aptus sport X eller ris/kylling-avkok. Et alternativ kan være å trekke opp væsken i en sprøyte og gi forsiktig i munnviken. Dersom du opplever at hunden din ikke får i seg nok væske og blir slappere, er det bedre å ringe veterinæren en gang for mye enn en gang for lite. Kanskje trengs det væskebehandling intravenøst? Vær særlig obs på små hunder og valper - her kan situasjonen endre seg raskt!
Gi et tarmstabiliserende middel
I mange tilfeller vil det ved diaré være nok å benytte et tarmstabiliserende middel. Zoolac Propaste er et velkjent produkt for mange, og en sann venn i nøden. I tillegg er det nå kommet et nytt og effektivt produkt i denne serien; Zoolac Multipaste. Multipasten inneholder i tillegg til aktiv leire gjærcellefragmenter og vil virke raskt stoppende ved akutte diareer. Fordelene ved Zoolac er mange, men at det svært lett å gi fordi det smaker godt synes jeg er viktig. Mange hunder med akutt diaré har også dårlig appetitt og da er det lite hyggelig å måtte tvinge i dem medisiner. Selv har jeg alltid en tube med meg i toalettmappen, for en ting jeg har lært som mangeårig hundemamma og veterinær – diaréene kommer aldri når det passer meg.
Du kan lese mer om Zoolac produktene her!
Nextmune har også noen veldig gode produkter som mange sverger til. Enteromicro Complex finnes både i pasta og som tabletter. Dette er dokumenterte produkter med pre- og probiotika til både hund og katt. Kombinerer man en av disse med Dia-Tab, har man en virkelig fantastisk løsning mot akutt diare!
Gi skånekost allerede tidlig
Videre er det viktig å slå hull på en gammel myte – hunder med oppkast og diaré skal ikke fastes over lenger tid (helst ikke mer enn et halvt døgn). Valper skal helst overhodet ikke fastes. Faste var et vanlig råd å gi før i tiden, ofte opp mot to døgn. Mange trodde at tarmen trengte hvile ved en infeksjon. Nå vet vi imidlertid at tarmcellene, som allerede er stresset på grunn av betennelsen, stresses ytterligere dersom vi i tillegg holder hunden borte fra mat. Det du skal gjøre er å gi mild skånekost i mange små porsjoner, et par spiseskjeer annenhver time er ofte fint (selvsagt avhengig av størrelsen på hunden). Skånekost er det best å kjøpe hos veterinær, eller en kan eksempelvis benytte Aptus Reconvalescent Dog pasta. Får du ikke tak i det, kan du også koke ris (i rikelige mengder vann) og gi litt lys (usaltet) fisk sammen med dette.
Når skal du ringe veterinæren din?
Som en rask sjekkliste skal du ved diaré ringe veterinæren din dersom:
-
Hunden taper mye væske og/eller ikke drikker.
-
Allmenntilstanden er tydelig påvirket (slapp, trøtt, trekker seg unna, vil ikke spise etc).
-
Det er blod i diaréen.
-
Diaréen ikke stopper til tross for egenbehandling.
-
Du mistenker at hunden har spist et fremmedlegeme (sokker, pinner, ben etc).
-
Du har sett at hunden har sett/mistenker at hunden din kan ha fått i seg noe giftig.
-
Kroppstemperaturen er under 38° eller over 39° i kombinasjon med en eller flere av punktene over.