Til toppen
Skal du bade eller vaske hund - Her er våre tips!

Skal du bade eller vaske hund - Her er våre tips

Har Fido rullet seg i gjørma? Eller er det kanskje bare lenge siden hunden sist gang fikk seg et skikkelig bad? Å vaske hunden, enten om du gjør det i dusjen eller i badekaret, kan by på mange utfordringer. Gode forberedelser kan i hvert fall være med på å gjøre opplevelsen litt hyggeligere både for hund og eier! Visste du forresten at hunder ruller seg i gjørme og andre illeluktende ting fordi det ligger i deres instinkter? Ulvene, som alle våre hunder stammer fra, ruller seg på denne måten for å kamuflere sin egen lukt når de jakter!

Hvorfor bør hunden bades?

Det kan være veldig lurt å starte med tilvenning til dusj og bad fra den er valp. Ikke bare vil du få en hund som kanskje går frivillig inn i dusjen når den blir eldre, men du får også verdifull kvalitetstid og treningsmuligheter sammen med ditt nye familiemedlem. Bruk masse godbiter og oppmuntre valpen til å syns at dette er både gøy og deilig! Du trenger ikke å bruke hundeshampo de første gangene, kun vann.

Det er heller ingen hemmelighet at hundene våre er som fullverdige familiemedlemmer, og for mange innebærer dette også at de har tilgang på både sofaen og senga til matmor og matfar. Da vil det være hyggeligere for alle parter om Fido luktet en anelse hundeshampo, istedenfor alternativet!

En ting det er viktig å ha i bakhodet er vasking på vinterstid, da spesielt når det er minusgrader. Hundens hudlag holder på viktige oljer, og for hyppig vasking kan fjerne disse og dermed gjøre at hunden fryser mye lettere når den er ute på tur. Vi anbefaler derfor ikke å vaske hunden på de kaldeste dagene hvis ikke det er strengt nødvendig. Må du vaske, sørg i alle fall for at den er skikkelig tørr før dere går ut. Å bruke hårføneren forsiktig er et godt tips.

 

Huskeliste for bad av hund

  • Plastbolle

  • Svamp

  • Hundeshampo og evt. hundebalsam

  • Håndkle

  • Sklisikkert underlag

  • Godbiter

 

Hvilken hundeshampo skal jeg bruke?

Vi anbefaler alltid å bruke en hundeshampo og ikke dine egne. Hundeshampoer er tilpasset den sensitive huden til hunder og deres spesielle fettlag. De bør heller ikke være tungt parfymerte. Husk at hundens luktesans er en million ganger sterkere enn din! Da kan lukten av kokkos bli litt vel intens. Det finnes mange hundeshampoer på markedet. Finn en som passer din hunds pels og behov. Noen hunder har ingen spesielle bakenforliggende problemer og kan fint bruke gode hundeshampoer som Virbac Derm Clean eller Allerderm Oat.

Blir hunden din lett rød og irritert i huden kan det være lurt å bruke en hundeshampo for sensitiv hud som f.eks. Virbac sin Allerderm Calm, eller Douxo S3 Calm. I tillegg til hundeshampo finnes det også alternativer som Atopi-3. Dette er et fôrtilskudd som virker lindrende på tørr og irritert hud og er med på å bygge opp den naturlige hudbarrieren. Rådfør deg alltid med veterinær hvis hunden din ikke har blitt undersøkt for disse problemene tidligere.

 

Dette bør du tenke på når du vasker hunden

  • Børst gjennom pelsen til hunden din først. Floker er lettere å løsne på før pelsen blir våt.

  • Hold dusjhodet nære pelsen. Dette minsker ubehag for hunden og det er lettere å komme til underpelsen også.

  • Bruk behagelig, lunken, temperatur på vannet. Prøv deg fram på din egen arm.

  • Unngå å få vann i ørene. Det kan føre til øreproblemer og er ubehagelig. Er du uheldig eller har en hund som ofte plages med ørebetennelser anbefaler vi en rens av øret etter bading. Bruk for eksempel Duoxo Care Auricular Lotion. Dette er en mild ørerens som passer de fleste hunder.

  • Husk å blande ut hundeshampoen med riktig mengde vann. De fleste er ganske konsentrerte. Se etter blandingsforhold bak på flasken.

  • Hold hodet litt opp for å unngå masse shampo i øynene til hunden.

  • Vask hodet først og skyll vekk alle såperester før man begynner på kroppen. Ansiktet er et sensitivt område hvor det er greit å få skylt vekk så raskt som mulig

  • Les bak på flasken hvis din hund bruker en spesialshampo som skal sitte noen minutter før man skyller for å oppnå best effekt.

  • Sist, men ikke minst, skyll godt! Det er alltid mer såpe i pelsen enn man tror. Husk spesielt på armhuler og i kriker og kroker der det lett kan sitte igjen såperester.

  • Tørk godt med et håndkle eller en mikrofiberklut som absorberer vann.

 

Lær hunden et triks!

Hvor mange ganger har man ikke opplevd å bli klissvåt fordi hunden rister seg rett etter man tar de ut av dusjen? Det er ganske så praktisk å lære de at de skal riste seg før man går ut av dusjen. Et tips for å få til dette er å spyle en del vann på pelsen til hunden, vent så til hunden rister seg frivillig. Lukk dusjdøra og ta på tålmodighetskappen. Dette kan noen ganger ta litt tid, for de fleste hunder liker best å riste seg etter de har kommet ut av dusjen! Bare vent og vent. Til slutt gjør de det og da kan du stå klar med en godbit. Bruk gjerne klikkertrening på akkurat dette for å få raskere fremgang. Vente, klikke, godbit. Etter hvert kan du begynne å legge på ordet «riste» eller «riste seg». Etter litt trening vil du få en hund som rister seg på kommando. Da slipper du å få en klissvåt hund ut av dusjen som rister alt vannet oppetter både veggene og deg!

 

Skrevet av Lena Nygaard, Autorisert Dyrepleier

Pet's Relief Atopi-3, 200 ml

Flytende fôrtilskudd til hund og katter med atopi og/eller overdreven røyting.
600998

IKKE BRUK Allerderm Calm Sjampo Dyr (UTGÅTT), 200 ml

Sjampo for hund, hest og katt med sensitiv hud.
946179

Douxo S3 Calm Shampoo, 200 ml

Sjampo for bruk på følsom hud hos hund, katt og hest. Fuktighetsgivende og mykgjørende med balsameffekt.
935565

IKKE BRUK Allerderm Oat Sjampo Dyr (UTGÅTT), 250 ml

Fuktighetsgivende sjampo med havremel for hunder, katter og hester.
940717

IKKE BRUK Derm Clean (UTGÅTT), 200 ml

Sjampo med patentert luktfjernersystem. Brukes til hund og katt med normal hud og pels.
902973

IKKE BRUK Douxo Care Auricular Lotion (NYTT VNR.), 125 ml

Ørerens til hund, katt, kanin og marsvin.
974161