Skip to main content
Til toppen
Slikker hunden din seg mye i potene? Les mer om årsaker og få gode tips fra våre veterinærer

Slikker hunden din seg mye i potene? Les mer om årsaker og få gode tips fra våre veterinærer

Har du lagt merke til at hunden ofte gnager og slikker seg under potene? Kanskje har også pelsen på stedene hunden slikker seg blitt rødaktig? Da bør du lese videre her!

Når hunder slikker seg i potene

Er det sikkert tegn på at det er noe som irriterer og klør. Dette kan det være mange grunner til, men ofte er det snakk om kløe. Og den vanligste årsaken til kløen igjen er allergi. I motsetning til oss mennesker, som ofte reagerer på allergener med symptomer fra luftveiene, eller med utslett, er kløe i poter, ører og andre tynt behårede steder det vanligste symptomet på allergi hos hund. Allergi er blitt en av de vanligste diagnosene å stille hos mange hunderaser.

 

En ond, fuktig, sirkel

Det å slikke seg masse et sted det klør er imidlertid ikke det lureste. En hundetunge er (som alle hundeeiere kan kjenne seg igjen i) en særdeles våt affære, og den er heller ikke helt ren. Når hunden så blir liggende i lange perioder og tilføre både fuktighet og bakterier til samme sted på kroppen kan dette derfor fort føre til problemer, i form av både soppinfeksjoner og bakterieinfeksjoner. Begge deler vil gjøre at det klør enda mer! Og da er den opplagte løsningen (i hundens hode i alle fall), at nå er det lurt å slikke og bite enda litt til. Her går det fort fra vondt til verre med andre ord.

 

Rød misfarging i poter

Har du lagt merke til den røde fargen som kommer i potene når hunden din har holdt på med slikkingen en stund? Den fargen skyldes som regel en oppblomstring av sopp. Om du først ser dette, i tillegg til at hunden din slikker seg mye er det på tide å gjøre noe.

 

Allergi er ofte sammensatt

Dette med allergier hos hund er ingen enkel sak å finne ut av alene. Vi vil derfor på det sterkeste anbefale at man har god og tett kontakt med veterinæren sin. Andre tegn på allergi er; tilbakevennende ørebetennelser, kløe andre steder på kroppen (ofte der det er lite pels som i armhuler, i lysken, eller i rompa), utslett og tørr, flassende og/eller matt pels. Andre hunder igjen kan reagere med symptomer på diare og oppkast.

Grovt sett deler vi allergier inn i to kategorier:

  • Atopi, hunder som reagerer på allergener som er komponenter i miljøet.

  • Forallergikere, hunder som reagerer på ulike proteiner i foret sitt.

Det finnes selvsagt en rekke hunder som er så uheldige å ha begge typene på en gang.

 

Hvordan lindre kløe i poter

Gå sammen med veterinæren din om å lage en god plan tilpasset din hund, slik at du kommer til bunns i den egentlige grunnen til slikkingen og kløen.

Det er også viktig med godt potestell, jo raskere du kommer i gang når kløen først begynner, jo raskere stopper du den vonde sirkelen fra å eskalere. Jeg vil anbefale å ha en klorheksidinholdig hundesjampo eller mousse hjemme som du kan bruke både forebyggende og behandlende. Duoxo S3 Pyo sjampo og mousse er svært gode alternativer. Klorheksidin bidrar til å drepe sopp og bakterier, uten bruk av antibiotika, og svir heller ikke.  Dersom du er mer på farten, eller vil ha en enda kjappere løsning for daglig stell er også CLX wipes fra Dr. Baddaky knallfine til dette formålet. Med disse kommer du enkelt til i kriker og kroker. Etter vask kan man med fordel bruke for eksempel Virbac sin Dermacool Spray på potene. Den virker både lindrende og rensende og kan være med på å minske ubehaget kløende poter kan gi.

 

Hold huden sunn og forebygg kløende poter

Å investere noen kroner i forebygging vil gi gode resultater for huden til hunden din. Pass på at du gir hunden din en fullverdig diett gjennom et godt for, og vurder behovet for å bygge opp hudbarrieren med for eksempel ATOPI-3. ATOPI-3 er et nytt produkt fra Dr. Baddaky og Nextmune spesielt tatt frem til hunder som sliter med allergi. Det gis enkelt på maten en gang om dagen og bidrar til redusert inflammasjon i huden, en mer tålig hudbarriere, raskere regenerering av ødelagt hud, rikelig med antioksidanter og lindring av kløe.


Skrevet av Solveig Sveri, veterinær i VESO Apotek

Min side