Til toppen
Kan kaniner fryse?

Kan kaniner fryse?

Det er ingen spøk å være kanin, spesielt ikke om vinteren! Der hester får på dekken og hunder iføres både potesokker og frakk er det mange kaniner i Norge som sitter glemt i et kaldt bur i hagen eller stallen. Sånn skal det på ingen måte være. For trodde du at kaniner fint takler kulde? Da trodde du feil og bør lese videre.

Etter hund og katt er kaninen det vanligste familiedyret i Norge. Likevel ser vi ofte at mangelen på kunnskap hos dem som har kaniner er stor. Noe av grunnen til dette er at tankegangen rundt hvordan vi holder kaniner som husdyr i dag stammer fra den gangen de var produksjonsdyr og ble slaktet til fordel for pels og kjøtt. Slik er det ikke lenger for de fleste kaniner, like vel ser vi at mange holdes på en måte som ikke er gunstig hverken for helse eller trivsel.

Kaniner takler ekstreme temperaturer dårlig; både kulde og varme. Derfor må de beskyttes mot varme på sommeren og mot kulde på vinteren. Selv løser kaninen dette (i de landene der den finnes viltlevende, det gjør de nemlig ikke i Norge) med å grave dype tunneler. En tunnel vil holde en jevnere temperatur gjennom året. Biologisk sett er optimal temperatur for en kanin mellom 15-20 grader. Et godt stykke unna Norsk vinter med andre ord!

Når vi setter kaninen i et bur med netting i bunnen fratar vi ikke bare kaninen muligheten til å grave tunneler. Kaninen lever også med høyere grad av stress (det er vanskelig å gjemme seg), og ikke minst er det alt for lite plass til å røre på seg. Studier har vist at kaniner utvikler benskjørhet allerede etter 6 mnd i konvensjonelle bur! En stor binge, eller luftegård er derfor noe av det viktigste du kan skaffe kaninen din. Minste størrelse på en luftegård bør være 12m2, slik at kaninen kan komme opp i fart ute og virkelig få rørt på seg.

Har du utekanin må du imidlertid vinterstid også passe på at det også er tilgang til et tørt hus (ikke bur eller kasse, det blir alt for lite plass!), og at dette huset både er isolert i gulv, tak og vegger og svakt oppvarmet. Optimalt skal de inne i huset ha en temperatur på rundt 7 grader. Da kan de nyte godt av både inne og uteområdene gjennom vinteren. For å oppnå dette må du ha enten en ovn, varmerør eller varmelampe. Pass også på at huset er lett å rengjøre og komme til inni. Aller helst bør du kunne tilbringe tid der inne sammen med dyrene dine. Da kan du observere dem og passe på at de er sunne og friske gjennom den lange vinteren.

Som alltid skal kaninen ha tilgang på godt høy, og du må passe på at vannet ikke fryser. Kaniner er skjøre vesener og tåler dårlig brå temperatursvingninger. De kan lett utvikle luftveislidelser dersom de utsettes for fuktige, kjølige eller trekkfulle omgivelser eller store mengder støv.

Har du huskanin kan denne derfor aldri flyttes ut på vinteren. Har du derimot en utekanin som du ønsker å ta inn for å gi den bedre betingelser på vinteren, må du tilpasse den temperaturen inne gradvis, for eksempel gjennom å ha den på et kjøligere rom en periode. Da kan du ikke flytte den ut igjen før det har blitt skikkelig vår ute.

Faktisk er det så vanskelig å gi kaninen gode levevilkår på vinteren i Norge, at det for de fleste kanineiere vil være langt mer praktisk å legge opp til å ha kaninen innendørs hele året. Inne vil kaniner kunne bevege seg fritt i hele huset, få oppmerksomhet og kos og derved både sosial og mental stimuli.  

Vi anbefaler alle eksisterende og blivende kanineiere om å lese «Den store kaninboka» av Marit Emilie Buseth, og også å besøke hennes hjemmeside: www.kaninboka.no. Rådene i denne artikkelen er hentet herfra.

Lykke til og pass godt på kaninen din i vinter!

Av veterinær Solveig Sveri