Skip to main content
Til toppen
Vanlige symptomer på allergi | Veso Apotek

Vanlige symptomer på allergi

Allergi er en veldig vanlig sykdom hos dyr. Omtrent 1 av 5 kjæledyr har allergi. Dessverre så blir ikke alle diagnostisert og behandlet for allergi fordi symptomene kan oppfattes som et adferdsproblem.

Hvordan kan jeg vite om dyret mitt er allergisk?

Det vanligst symptomet ved allergi er kløe. Det er også veldig vanlig at de slikker og biter seg på potene, steller pelsen overdrevent mye og gnir ansiktet mot gulvet eller møbler. Det er viktig å vite hvordan du kan gjenkjenne om hunden eller katten din er allergisk.

Vanlige symptomer på allergi

Det vanligste symptomet på en allergi er kløe som kan lede til:

  • Kløe, biting og tygging på huden
  • Overdreven slikking på labber
  • Overdreven gniing av ansiktet
  • Overdrevent pelsstell
  • Hårtap
  • Tilbakevendende øre- eller hudinfeksjoner

De mest affiserte områdene er magen, potene, undersiden av halebasis og ansiktet, spesielt rundt øynene, munnen og ørene. Av og til ses rennende øyne, nysing og hoste. Oppkast og diaré kan ses, spesielt hvis de har fôrallergi.

Allergisymptomer kan oppstå året rundt eller bare på visse tider av året, avhengig av hvilke allergener som trigger den allergiske reaksjonen. For eksempel vil pollen kun finnes visse tider av året mens midd er tilstede året rundt.

Hvordan kan jeg få bekreftet at dyret mitt er allergisk?

Ikke all kløe skyldes allergi. Det finnes andre sykdommer som kan gi lignende symptomer. Derfor vil veterinæren din starte med å utelukke alle andre mulige årsaker til kløe, som lopper, skabb, infeksjoner osv.

Hvis allergisymptomene fortsatt er tilstede når andre årsaker er utelukket eller behandlet så vil neste skritt være å utelukke en fôrallergi. Til slutt vil man ved hjelp av en enkel og rask blodprøve, en Next+ blodprøve, kunne finne ut av hvilke allergener i miljøet det er som forårsaker allergisymptomene. Dette er et fundamentalt viktig skritt ettersom man, hvis man ikke vet hvilke allergener som forårsaker problemet, ikke kan unngå kontakt og heller ikke starte en skreddersydd behandling.

Hva hvis dyret mitt er allergisk mot matvarer?

De vanligste allergenene som gir fôrallergi hos dyr er storfe-, kylling-, hvete- og melkeproteiner. Vanligvis har disse proteinene vært en del av dietten deres over lang tid. Den eneste måten du kan finne ut av om ditt dyr har en fôrallergi på, er ved å gjøre en eliminasjonsdiett. Det innebærer at du må bytte til en ny diett i 6-8 uker for å se om symptomene blir bedre for så å bytte tilbake til den opprinnelige dietten for å se om symptomene blir verre igjen.

Ofte vil det være vanskelig å vite hvilken diett man skal gi og av den grunn har vi Next+ fôrreaksjonstesten som kan indikere hvilke ingredienser eller hvilket fôr som kan tenkes å være riktig for ditt kjæledyr.

 

Artikkelens opphavsrett: Nextmune

NEXTMUNE

Min side