Skip to main content
Til toppen
Unngå stresset hund og katt – Hete tips for en vellykket bilferie!

Unngå stresset hund og katt – Hete tips for en vellykket bilferie!

De fleste kommer nok til å tilbringe nok en ferie i vårt kjære hjemland, og for mange innebærer dette å ha med seg hunden eller katten på biltur. Kanskje skal dere kjøre til hytta? Eller skal dere på bilferie å sove i telt? Uansett hvor reisen ender er det lurt å forberede seg hvis man skal ha med seg hunden eller katten på lang biltur. Her kommer våre tips for at dere skal få en vellykket ferie!

Tidlig tilvenning

Katter må sitte i bur, derfor må man venne katten til dette tidlig. Dette vil man uansett ha god nytte av når man skal til veterinær og av andre årsaker må frakte katten steder senere. Det beste tipset for å venne katten til bur er å ha buret stående åpent i huset hele tiden. Bruk det som fôringsplass! Katten vil da forbinde buret med noe hyggelig. En annen fordel med å ha buret stående fremme er at katten ikke heller vil skjønne at det skal skje noe når dere først trenger å dra et sted. De som sliter mest med å få katten med seg er de som har buret stående i boden og kun tar det fram når de skal reise. Katten skjønner da rimelig fort at det lønner seg å gjemme seg hver gang den ser at du henter fram buret.

Hunder trenger også tilvenning til bur, eller evt. bilsele. Dette bør gjøres fra hunden er valp. La hunden være med å kjøre masse bil. Gi en godbit hver gang hunden skal kjøre bil og hopper inn i buret. Alt handler om positiv forsterkning og å gjøre dette til noe hunden syns er gøy!

Både i tilvenningsfasen og senere kan det være lurt å prøve feromonspray i buret til hunden eller katten. Du kan spraye det i buret eller på et pledd eller bamse som skal ligge i buret. Feromoner er luktstoffer som får dyret til å håndtere stress på en bedre måte slik at de lettere finner roen. Vi har både feromonspray til hund, Adaptil, og til katt, Feliway.

 

Bruk bur eller bilsele

Katter skal sitte i et transportbur gjennom hele bilturen og hunder skal sitte enten i bur eller bruke bilsele. Ingen dyr liker glatte underlag, så legg et sklisikkert underlag i buret. Mange syns det er smart å kjøpe en billige dørmatter fra IKEA! Legg gjerne inn et håndkle eller teppe for ekstra trygghet. Man skal aldri ha en løs katt i bilen uansett hvor rolig du tenker katten din er. Ved en bråbrems eller andre uforutsette hendelser kan katten bli skadet, redd og f.eks gjemme seg under bremsepedalen. Dette vil ikke være spesielt heldig.

Viktigheten rundt sikkerhet er utrolig viktig! Det er påbudt å sikre all last i et kjøretøy og dette gjelder også dyra våre. Ved kraftig nedbremsing eller kollisjon kan dyra bli slengt rundt i bilen med en voldsom kraft og kan være til stor fare for både seg selv og de andre i bilen. Eksempelvis vil en hund på 20kg utgjøre en kraft på ca. halvannet tonn ved bråbrems i 50km/t! (kilde: Trygg Trafikk)

 

Tissepause

Sist, men ikke minst, husk å ta pauser! Både hunder og katter trenger frisk luft og gå på do. Ta heller flere korte pauser enn få og lange. Husk å tilby vann. Ha med en flaske som du kan fylle opp på bensinstasjon eller andre steder langs veien. Det finnes også smarte reiseflasker du kan få kjøpt i dyrebutikken. Hydrate+ kan også være lur å ha på lur.

God tur og pass godt på hverandre!

Min side