Skip to main content
Til toppen
Pusse tenner på hund – våre beste tips!

Hvordan pusser jeg tennene til hunden min?

De siste årene har det heldigvis blitt mer og mer vanlig med fokus på god tannhelse hos hund, noe vi i VESO er veldig glade for! Ikke bare er tannpine svært ubehagelig og smertefullt for hunden, men det kan også bli relativt kostbart for mor og far. Derfor er det en veldig god investering å legge litt tid i regelmessig tannbørsting på hunden din. I tillegg til jevnlig tannhelsekontroll hos din veterinær kan du selv gjøre mye for å forebygge vonde tenner med godt tannstell. Her kommer våre beste råd for å lykkes!

Hundetannpuss - steg for steg

  • Start foran og jobb deg bakover. Husk at de viktigste tennene er ofte de man ikke ser!

  • Beveg tannbørsten rundt og rundt i små sirkelbevegelser. Akkurat som med oss mennesker er det friksjonen som er viktigst når vi pusser tenner.

  • Vær nøye ved tannkjøttranden; det er her problemene oppstår. Tannstein ved tannkjøttranden over lengre tid kan føre til tannkjøttbetennelse, som igjen kan føre til tannråte. Da er eneste muligheten man har å trekke tennene hos veterinær.

  • Belønn alltid hunden din med favorittgodbiten etter dere er ferdig med å pusse tenner. Dermed vil hunden din alltid forbinde tannpuss med noe positivt!

Se video nederst på siden

 

Hva hvis hunden allerede har tannstein?

I tilfeller der du har en voksen hund som allerede har fått tannstein er det viktig å få sjekket dette hos veterinæren din. De vil kunne ta en vurdering på hva som bør gjøres i munnen til hunden din. I de aller fleste tilfeller vil veterinæren ønske å rense tennene til hunden i narkose. Dette er en viktig prosedyre der man kan få en full oversikt over alle tennenes tilstand med blant annet tannrøntgen. Spør din veterinær hvis du mistenker at hunden din trenger en tannrens!

Les mer om vond munn hos hund her!

Det finnes også gode tyggepinner som kan hjelpe til med å forebygge plakk og tannstein, og som i tillegg gir god ånde. Vi har f.eks. Veggiedent Fr3sh fra Virbac eller Aptus Bucadog. Munnskyllevæske er også et alternativ til tyggepinner som kan hjelpe til med å forebygge. Se på f.eks. Virbac sin Aquadent Munnskyll.

 

Hvordan få valpen min til å like tannpuss?

Det er ikke bare bare å få valpen på 10-12 uker til å stå stille når man skal pusse tenner, og det er heller ikke meningen! Til å begynne med er det viktigste du kan gjøre å ha fokus på at dette skal være en hyggelig og morsom stund. Det kreves litt jobb med tilvenning for å gjøre hunden vant med tannbørsten, men gjør man det til en rutine vil hunden raskt forstå at dette egentlig er ganske ålreit. Kanskje vanker det jo noen godbiter også! Her kommer 5 tips til hvordan du skal starte tilvenningen:

  1. Ta frem tannpastaen og la valpen få lov til å smake på den – de aller fleste tannpastaer for hund kommer med god smak som f.eks. lever! Prøv f.eks. Aptus Bucadog tannpasta eller Virbac tannpasta.

  2. Når valpen har skjønt at tannpasta er godt kan du begynne med å smøre litt på fingeren din og ta litt på tennene til hunden, samtidig som de får fortsette å smake og kose seg.

  3. Etter hvert kan man begynne å ta fram tannbørsten. Det finnes egne tannbørster til hund som er dobbeltsidige, slik at man enklere skal komme til på begge sider av hundens tenner. Vi har Virbac sitt tannhygienesett med både tannbørste og tannpasta i ett. Det finnes også fingertannbørster som man trer som en hette på sin egen finger, som denne fra Petosan! Noen syns dette er enklere. Smør litt tannpasta på tannbørsten og la hunden få slikke på denne – ros masse! Gi gjerne ekstra godbiter ved siden av hvis hunden din responderer godt på det. I starten kan man også bare bruke vann om hunden ikke liker tannpastaen.

  4. Hunder, og spesielt valper, har ikke den beste tålmodigheten. Derfor er det alltid lurt å gjøre tannpussen til små korte stunder så ikke hunden blir lei. Det er bedre å pusse en tann hver dag, så lenge hunden syns det er gøy!

  5. Husk, selv om du har en voksen hund er det aldri for sent med tannpuss! Her kan man trene på akkurat samme måte som man ville gjort med valpen. Gradvis tilvenning og masse ros!

Lykke til med tannpussen!


Min side