Skip to main content
Til toppen
Hvordan rense ører på hunden? Gode råd om ørestell

Hvordan rense ører på hunden? Gode råd om ørestell

Hvorfor rense ører? Hundeører kommer i like mange fasonger som det finnes raser. Enkelte er mer utsatt for betennelser enn andre. Å stelle ørene til hunden din på jevnlig basis gjør at du kjenner dem godt, og raskt kan fange opp tegn på en begynnende ørebetennelse. Dette betyr ikke at du skal rense dem for ofte, tvert imot, for de fleste hunder holder det med en rens 1-2 ganger i måneden.

7 gode tips for rensing av hundeører

 1. Begynn med å trene på og rense ører allerede i tidlig alder. Bruk situasjonen på en positiv måte til å jobbe med lydighet hos unghunden din. Vær rolig og gjennomfør det du har bestemt deg for – og ros masse i etterkant! Kanskje er det nok å begynne med ett øre av gangen.

 2. Bruk en mild pH nedsettende ørerens egnet til vedlikehold. Clorexyderm oto piu er et godt valg å ha hjemme i skapet.

 3. Hver hund i huset bør ha sin egen flaske med ørerens, for å hindre overføring av sopp og bakterier mellom individer.

 4. Unngå å «nappe ører», dvs. å rykke ut hår fra øregangen. Dette kan ofte føre til at det oppstår betennelse.

 5. Ikke stikk noe ned i øregangen når du renser, bruk en myk klut eller fortrinnsvis Mesoft kompresser rundt fingeren.

 6. Ikke kjør bil med åpent vindu eller la hunden sitte med hodet ut av vinduet.  

 7. Det er vanlig med ørebetennelser etter vask og bad. Avslutt derfor pelsvasken eller kveldsbadet med en rutinemessig rens av ørene. Det er god forebygging!

 

Slik går du frem for å rense hundeører, steg for steg

 • Finn frem alt du trenger: En mild ørerens som Aptus Otozyme eller Epi-Otic, kompresser, og selvsagt godbiter. Litt tørkepapir er også lurt. Sitt godt og kall så inn hunden.

 • Plasser hunden mellom bena dine. Jeg liker å sitte slik at hundens rygg er mot meg, og hodet hviler på mitt lår. Har du en liten hund kan den med fordel stå på benken, eller sitte på fanget.

 • Ta tak i øreflippen og brett øret godt bakover, slik at du får godt innsyn. Fyll så ørerens ned i øret, helt til du ser at øregangen er full.

 • Brett øret tilbake igjen (men ikke slipp! Da vil hunden begynne å riste seg og det blir mye søl). Hold så en kompress mot øret og begynn å massere forsiktig og med jevne bevegelser på utsiden av øret. Hundens øregang er lang, og går langt nedenfor det vi kan se fra øret uten otoskop. Kjenn med fingrene og masser nedover langs ørebrusken.

 • Masser i 2-3 minutter før du forsiktig bruker en kompress rundt fingeren til å rense ut ørerens + smuss.

 • La hunden riste seg – og gi MASSE ros, dette er ikke tiden for å spare på godbitene.

 • Dersom det kommer opp mye smuss kan det være lurt å rense en runde til etter at du har tatt det andre øret.

 

Hund med ørebetennelse

Jeg tror ikke det er en overdrivelse å si at alle hundeeiere før eller siden vil oppleve at hunden får ørebetennelse. Gjør du det ikke, så er du en av de heldige unntakene. Det er flere sikre tegn på at hunden din har vondt i øret; risting på hodet, kløe i øret, hodet på skakke og piping ved klapping på hodet gir alle grunn for å ta en ekstra kikk! Er det en ørebetennelse, og du ser at øret er både rødt og varmt er det tur til veterinæren din som gjelder. Ørebetennelser er skikkelig vonde saker, og det er viktig å få riktig hjelp raskt.

Les mer om øreproblemer her!

Skrevet av Solveig Sveri, Veterinær i VESO Apotek


Min side