Skip to main content
Til toppen
Er hunden og katten din stresset på nyttårsaften?

Er hunden eller katten din stresset på nyttårsaften?

De med fire ben vet heldigvis ikke på forhånd at en av årets mest høylytte kvelder nærmer seg. Vi er imidlertid mange dyreeiere som alt har begynt å bekymre oss for hvordan kvelden skal bli for dem med pels. Det blir kanskje det eneste positive med pandemien i år, at nyttårsaften går litt roligere for seg? Det er i alle fall noe vi kan håpe på. Å sette all vår lit til det vil vi imidlertid fraråde. Våre veterinærer kommer derfor med noen gode råd til dyreeiere der ute i god tid før selve kvelden.

Bestill time hos veterinæren din

Om hunden din er stresset, både av lyder og mange mennesker, må vi alltid utelukke at dette ikke er på grunn av smerter eller underliggende sykdom. En helsesjekk må derfor til. Din faste veterinær har også mulighet til å skreddersy en plan for deg og dyret ditt, for hvordan dere best skal håndtere stress. Kanskje må det medisiner til? Husk å booke time allerede nå. Noen ting skal man ikke stresse med i siste liten.

 

Sørg for nok mosjon

Gå dere en lang tur i skogen før uroen begynner. Mosjon er en velkjent metode for å redusere stress. Noen ganger er det bare en ekstra spasertur i dagslys som skal til for å forbedre hundens velvære. Noen hunderaser vil likevel være understimulert uten lange løpeturer. Søk råd hos dyrlegen for å få informasjon om hva som er en passende mengde mosjon til nettopp din rase.

 

Behold roen selv

Flokkeldere oser trygghet – selv når de under er bekymret. Ikke haus opp hunden og stakkarslig gjør den, men vær trygg, rolig og bestemt. På en del hunder fungerer det faktisk å gi beskjed om å gå på plassen sin og ligge stille. La imidlertid aldri en redd hund være uten tilsyn – da kan mye gå galt, og det raskt!

 

Om det er mulig, fjern det som stresser dyret ditt

Unngå, om du kan, å ta med hunden i situasjoner eller et miljø som stresser den. Ja, hunden er et sosialt dyr, og vil gjerne være med, men ikke alle steder er like passende. Skal du på nyttårsfest er ikke det stedet for en med ekstremt god hørsel. På nyttårsaften er det beste for hunden og katten å være hjemme i vante omgivelser og med en folkeleder de kjenner og er trygg på. Spill litt radio, dra for gardiner og be hunden vennlig, men bestemt om å gå å legge seg. Ikke slipp pus ut denne kvelden, sett heller frem en ekstra kattedo.

 

Prøv beroligende tilskuddsfôr eller feromoner

Anxitane & Veggiedent Zen kan gjøre hunder mer avslappet – utelukkende ved bruk av naturlige ingredienser. Aptus Relax er en godbit som fungerer på samme måte, og som kan være svært positiv under trening på stressende situasjoner. Hos katten kan det være lurt å forsøke Feliway. Vi har både diffuser til å sette i stikkontakt i veggen, og spray. Feliway virker beroligende på katten ved hjelp av feromoner (avslappende lukter)

 

Tren på lyder og stressmomenter

Akkurat for denne er vi litt sent ute nå, men for dere valpeeiere – bruk denne nyttårsaften til å gi hunden en så god opplevelse som mulig! Vær sammen på et rolig sted, og pass på at hunden hele tiden oppfatter dere som trygge. Ellers i året er det en god ting å ta med hunden på mye forskjellig. Kanskje er det en skytebane i nærheten dere kan gå tur ved? Venn også hunden gradvis til å være med mange mennesker.

 

Lykke til, og godt nytt år til dere alle. Vi krysser både poter og fingre for en rolig nyttårsfeiring.

 

Min side