Skip to main content
Til toppen
6 sikre tegn på at hunden din har vondt i munnen!

6 sikre tegn på at hunden har vondt i munnen!

At sunn munn er viktig også hos hunder er etter hvert blitt noe de fleste hundeeiere vet. Og godt er det! Flere studier viser nemlig at så mange som 80% av hunder utvikler en eller annen grad av periodontitt, eller betennelse i tannkjøttet, før de fyller 3 år. Heldigvis er ikke alle like alvorlige, men det viser like vel hvor viktig det er å ha fokus på godt tannstell og en sunn munn hos hunden din fra dag en! Her forteller vår veterinær om vanlige tegn på smerte i munn hos hunder.

 

 1. Fargen på tannkjøttet endrer seg, fra rosa til rødt
  Dette er et av de tidligste tegnene. Sjekker du munnen til hunden din ofte vil du kunne oppdage dette raskt, og før det blir virkelig vondt. Endringene begynner faktisk under tannkjøttet, der det ligger inn mot tannen og danner en liten lomme. Blir det først betent her brer det seg raskt videre i tannkjøttet og nedover mot roten av tannen. Her er det ganske enkelt – jo rødere, jo vondere.   

 2. Hunden din likte tørrfor og tyggeben før, men vil nå bare spise våtfôr og leverposteiskiver
  Ja, vi vet det – noen hunder er bare godt vant. Likevel vil jeg si at det hos over halvparten av hundene ikke er på grunn av nye vaner, men heller fordi det rett og slett gjør vondt å tygge på noe som er hardt. Husk, det er ikke alt av vonde ting i munnen man kan se med det blotte øyet – en grundig undersøkelse hos veterinæren er derfor viktig.

 3. Hunden din får mye tannstein på en side av munnen, men ikke på den andre
  Når jeg får inn pasienter med dette bildet er jeg raskt ute med å sette opp time til både grundig rens og tannrøntgen. Her vet jeg jo med en gang at det har vært vondt å tygge på den ene siden det har fått bygge seg opp tannstein. Og jo mer tannstein, jo lengre vet jeg at hunden har gått med smerter.

 4. Hunden din tygger bare på en side
  Se på hunden din neste gang han spiser tørrfôret sitt eller tygger på et tyggeben. Bytter han på hvilken side av munnen han bruker, eller tygger han for eksempel bare på venstre side? Da bør det ringe en varselbjelle, og du bør kontakte veterinæren din for en ekstra sjekk.

 5. Hunden din liker ikke å bli klappet på hodet lenger, og trekker seg mer unna
  Dette er, fra hundens side, kanskje det tydeligste tegnet på smerte han kan vise deg. Mange dyr som lever med smerter over lenger tid endrer personlighet. Ofte blir de mer reserverte, tilbaketrukne og i enkelte tilfeller aggressive. Dette er ikke fordi de mener å være slemme, men rett og slett fordi det er deres måte å håndtere smerten på.

 6. Hunden din får hevelser under øynene/langs snuten
  Når en hund kommer inn på klinikken med en hevelse under det ene øyet, eller langs snuten, vet jeg som veterinær at det er stor sannsynlighet for at det er snakk om en tannrotsabscess. Det vil si en verkebyll i roten på en tann. Da vet jeg også at dette har pågått en stund, og at hunden har hatt vondt lenge. Det er ikke hyggelig for noen i rommet – ikke for eier som ofte får dårlig samvittighet, ikke for meg som vet at hunden har vondt, og minst av alt for hunden som ikke har kunnet forklare for noen hvorfor han knurret etter barnebarnet på familieselskapet for tre uker siden.

 

Kan du krysse av for en eller flere av tingene på denne listen? Da vil vi anbefale deg å bestille time hos veterinæren din for en tannsjekk. Kanskje er det ingenting, og du kan gå hjem med god samvittighet. Eller så finner veterinæren din noe som bør kontrolleres grundigere. Da vet du i alle fall at du har gjort det du kan for at kompisen din skal ha det bra, og de fortjener jo det beste disse pelsbarna våre!

 

Av veterinær Solveig Sveri i VESO

Min side