Skip to main content
Til toppen
6 sikre tegn på at katten din har vondt i munnen!

6 sikre tegn på at katten din har vondt i munnen!

Sunn munn hos katt er heldigvis et område som får mer og mer fokus hos katteiere. Og godt er det – for så mange som 70% av katter vil få en eller annen grad av betennelse eller sykdom i munnen før de fyller 3 år viser amerikanske studier. Hos katt går det også ofte lenger tid før man oppdager problemene enn hos hund. Både fordi de er bedre på å skjule at de har vondt, og fordi man i mindre grad håndterer, ser og sjekker munnen på katten sin. Som så mange katteiere vet, er det ikke bare-bare å tvinge en katt som ikke vil til å pusse tenner. Å være ekstra oppmerksom er derfor viktig.

 

 1. Fargen på tannkjøttet endrer seg, fra rosa til rødt
  Dette er et av de tidligste tegnene. Sjekker du munnen til katten din ofte vil du kunne oppdage dette raskt, og før det blir virkelig vondt. Endringene begynner faktisk under tannkjøttet, der dett ligger inn mot tannen og danner en liten lomme. Blir det først betent her brer det seg raskt videre i tannkjøttet og nedover mot roten av tannen. Her er det ganske enkelt – jo rødere, jo vondere.

 2. Katten din likte tørrfor før, men vil nå bare spise våtfôr
  Ja, vi vet det – noen katter er bare godt vant. Likevel vil jeg si at det hos over halvparten av kattene ikke er på grunn av nye vaner, men fordi det rett og slett gjør vondt å tygge på det som er hardt. Husk, det er ikke alt av vonde ting i munnen man kan se med det blotte øyet – en grundig undersøkelse hos veterinæren er derfor viktig.

 3. Katten din får mye tannstein på en side av munnen, men ikke på den andre
  Når jeg får inn pasienter med dette bildet er jeg raskt ute med å sette opp time til både grundig rens og tannrøntgen. Her vet jeg jo med en gang at det har vært vondt å tygge på den ene siden hvor det har fått bygge seg opp tannstein. Og jo mer tannstein, jo lengre vet jeg at katten har gått med smerter.

 4. Katten din tygger bare på en side
  Se på katten din neste gang han spiser tørrfôret sitt. Bytter han på hvilken side av munnen han bruker, eller tygger han for eksempel bare på venstre side? Da bør det ringe en varselbjelle, og du bør kontakte veterinæren din for en ekstra sjekk.

 5. Katten din liker ikke å bli klappet på hodet lenger, og trekker seg mer unna
  Dette er, fra kattens side, kanskje det tydeligste tegnet på smerte han kan vise deg. Mange dyr som lever med smerter over lenger tid endrer personlighet. Ofte blir de mer reserverte, tilbaketrukne og i enkelte tilfeller aggressive. Dette er ikke fordi de mener å være slemme, men rett og slett fordi det er deres måte å håndtere smerten på.

 6. Katten din får hevelser under øynene/langs snuten
  Når en katt kommer inn på klinikken med en hevelse under det ene øyet, eller langs snuten, vet jeg som veterinær at det er stor sannsynlighet for at det er snakk om en tannrotsabscess. Det vil si en verkebyll i roten på en tann. Da vet jeg også at dette har pågått en stund, og at katten mest sannsynlig har hatt vondt lenge.

 

Kan du krysse av for en eller flere av tingene på denne listen? Da vil vi anbefale deg å bestille time hos veterinæren din for en tannsjekk. Kanskje er det ingenting, og du kan gå hjem med god samvittighet. Eller så finner veterinæren din noe som bør kontrolleres grundigere. Da vet du i alle fall at du har gjort det du kan for at pus skal ha det bra, og de fortjener jo det beste disse pelsbarna våre!

 

Av veterinær Solveig Sveri i VESO

Min side