Skip to main content
Til toppen
Fiskeolje - En rik og viktig kilde til Omega 3

Fiskeolje - En rik og viktig kilde til Omega 3

Det er mye å hente på å gi tilskudd av fiskeolje til både hund, katt og ilder. Fiskeolje er en særdeles rik kilde til omega 3 fettsyrene EPA og DHA. Disse fettsyrene er såkalte livsviktige næringsstoffer. I det legger vi at kroppen ikke kan lage dem selv, og at det er helt nødvendig at dyrene (som oss) får dette i seg gjennom kosten!

Er det ikke nok å gi et godt fôr?

Det er mange som stiller seg selv dette spørsmålet. Det viser seg imidlertid at det er veldig vanskelig å lage et for som inneholder store mengder av fettsyrene EPA og DHA, av den enkle grunn at foret ofte raskt vil harskne dersom en tilsetter store mengder. Et godt tips er å lete i innholdsfortegnelsen bakpå sekken, ofte finner en ingenting der om de faktiske mengdene av EPA og DHA i foret – nettopp fordi mengdene er så små.

 

Hvorfor er Omega 3 fettsyrer så godt for kroppen?

Dette er et tema det er forsket mye på. Omega-3 fettsyrer er viktig for blant annet blodgjennomstrømningen i hjerte-kar system, lunger og nyrer. Av omega-3 fettsyren EPA lager kroppens celler egne gunstige signalstoffer som har direkte innvirkning på immunforsvaret. Når vi tenker på immunforsvaret har vi lett for å se for oss fancy illustrasjoner av hvite blodceller som strømmer gjennom kroppen, men to av de viktigste organsystemene i immunforsvaret er jo nettopp huden og tarmen!

Det er disse organene som møter verden utenfor først. Ved å gi tilskudd av Omega 3 i form av fiskeolje vil du raskt sørge for at fettinnholdet i dyrets hud øker. Pelsen blir glatt og glinsende og hudens barriere forsterkes. Som en ekstra bonus kan Omega-3 fettsyren EPA i tillegg kontrollere betennelsesreaksjoner i huden på en gunstig måte. Sier veterinær Solveig Sveri i VESO.

Men det stopper ikke der, Omega-3 fettsyrer er også viktige byggesteiner hvilket gjør dem viktige også i resten av kroppen. Celler som har et særlig høyt innhold av omega-3 fettsyrene EPA og DHA finner vi hjernen, i øyets netthinne, i hannhundens sædceller og i blodets forsvarsceller. EPA og DHA finnes også i høyere konsentrasjoner i blodet til foster, enn hos mødrene. Dette viser at fettsyrene er veldig viktige, og at det finnes transportmekanismer i livmoren som sørger for at fostrene får så mye som mulig av disse essensielle omega-3 fettsyrene.

 

Hvorfor anbefaler vi i VESO Dr. Baddakys fiskeolje?

Vi i VESO Apotek er svært opptatt av kvalitet i de varene vi forhandler – de skal være trygge og gode, både for kompisen din og for naturen rundt oss. Det er også våre leverandører. Dr. Baddakys fiskeolje er basert på bærekraftig fiske, og er merket med Friends Of The Sea. Videre er det slik at fiskeolje ikke bør selges i større emballasje enn at den kan brukes opp på tre måneder, og emballasjen bør sikre at ikke sollys kan skade fettsyrekjedene. Begge disse viktige punktene er ivaretatt i Baddakys produktserie. Fiskeoljen kommer i både 200ml, 500ml og 1L flasker.

Som et tips vil vi også si at det ikke er det samme å gi tran til hunden og katten din. Tran er laget av fettsyrer fra torskelever, og vil derfor inneholde mye vitamin A og D. Dette er vitaminer det allerede finnes tilstrekkelig av i alle velbalanserte hunde- og kattefôr. Gir du tran kan du fort komme til å gi for mye, noe som ikke er bra det heller.

 

Av veterinær Solveig Sveri i VESO og veterinær og hudspesialist Babette Baddaky Taugbøl

Min side