Skip to main content
Til toppen
Vanlige plager hos hunden om sommeren

Vanlige plager hos hunden om sommeren

Det er sommer, det er varmt og det bades. Det liker både du, jeg og mange av våre firbeinte venner. Men det er ikke bare oss – det er også en gjeng små rakkere, nærmere bestemt sopp og bakterier, som også synes det er helt OK med både varme og fuktighet. Normalt sett finner vi dem i mindre mengder i hud og øreganger, uten at de lager problemer, men innimellom får de overtaket og gir opphav til virkelige plager hos våre pelskledde venner.

Slikking, risting og kløe

Det er ikke bare kløe som er tegn på kløe hos hund. Visste du at slikking og risting er tegn på det samme? Når hunden din slikker seg iherdig i potene, eller rister unormalt mye på hodet er dette tegn på ubehag og kløe, og like tydelige signaler på at noe må sjekkes som når de klør seg frenetisk med bakbenet.

 

Vonde ører

En av de tingene jeg behandler oftest om sommeren, er ørebetennelser. Dette merker man som regel ved at hunden rister på hodet, klør seg i øret eller har hodet på skakke. Ørebetennelser kan bli veldig vondt, så ta turen til veterinæren så fort du mistenker at det er det som er på ferde! Å få satt i gang behandling raskt er det beste og mest effektive.

Er det noe du kan gjøre for å forebygge? Ja, det er det, og ofte vil veterinæren din hjelpe deg med en plan for nettopp det. Da blir den tilpasset din hund, og deres aktiviteter. Som et generelt tips kan du med fordel rense ørene til hunden din med en mild ørerens etter dager med mye bading. Da kvitter du deg med vannrester i øret, slik at øret tørker opp raskere og hindrer at de «slemme» soppene og bakteriene får overtaket i øret. Et fint produkt, som jeg ofte bruker på Hufsa til «hverdagsrens» er Clorexyderm oto piu.

 

Hot spots

Nummer to på listen er såkalte Hot spots, eller våteksem. Dette er bakterielle infeksjoner i huden som brer seg raskt, og som er ekstremt smertefulle. Det er gjerne de samme hundene som får dette hvert år, og ofte er det også her en forhistorie med ørebetennelse (hot spot på kinnet), analsekkbetennelse (hot spot på rumpa), flåttbitt, stikk eller sår. Så er det hunden selv, som i løpet av natten forvandler det uskyldige lille stikket til noe stort rødt og ekkelt gjennom iherdig kløe og slikking.

Som alltid vil det være viktig å oppsøke veterinær raskt når slike ting oppstår, og min erfaring er at dette gjør så vondt at hunden som regel må bedøves (noen ganger også i narkose), for at man skal få kommet til med å vaske og barbere rundt såret. Når det gjelder våteksem er det lurt å ikke vente for lenge med å dra til veterinær, det kan nesten bre seg så raskt i huden at man kan se såret vokse.

Det finnes imidlertid ting du kan gjøre for å forebygge. Dersom hunden din lett får hot spots, er det lurt å ha krage, barbermaskin og for eksempel Clorexyderm Spot Gel lett tilgjengelig. Da kan du raskt få tørket opp og startet behandling før det blir for ille. Det kan også være fint å ha klorehexidin liggende slik at du får renset opp såret skikkelig med en gang.

Her kan du lese mer om våteksem.

 

Hudfoldsbetennelser

Det siste jeg vil komme inn på i dag er betennelser i hudfolder, eller intertrigo som det heter på fint. Dette problemet oppstår som oftest hos hunder med mye hudfolder. Pass godt på nå i varmen dersom du har en hund av en slik rase. Særlig er foldene over neserygg, lepper, hale og rundt vulva utsatte steder hvor vi ofte ser problemer. Har betennelsen allerede oppstått skal selvsagt turen gå rett til veterinæren din, men legg deg gjerne til gode rutiner for å forebygge. CLX Wipes er et eksempel på våtservietter som er enkle å bruke, og som raskt gjør jobben med å rense vekk uønskede bakterier og sopp. Gjør man dette til en del av den daglige rutinen er du kommet langt på vei i å holde hudfoldene frie for problemer.

 

Skrevet av veterinær Solveig Bugge Sveri

Min side