Skip to main content
Til toppen
Unngå flått på kjæledyret i sommer - Våre tips!

Unngå flåtten på kjæledyret i sommer - våre tips!

Med vår og sommer kommer ikke bare varmere dager og lysere netter -flåtten gjør også sin comeback. Dessverre kan flåtten forårsake alvorlig sykdom både hos mennesker og dyr, og det aller viktigste vi kan gjøre i kampen mot flått er å forbygge!

Flåttsykdommer hos hund

Flåtten er et økende problem, og den er her for å bli. På hund og katt er det først og fremst sykdommen Anaplasmose vi er bekymret for, og i sjeldne tilfeller TBE (Tick-Borne Encephalitis). Hunder og katter kan også få borreliose, men det er lite som tyder på at det gir klinisk sykdom hos hund og katt. Hunder eller katter som er smittet med Anaplasmose kan bli sløve, få svekket appetitt, feber, allmenne smerter og kan vise stivhet og halthet som kommer og går. Anaplasmose er mindre vanlig hos katt enn hos hund. Å behandle Anaplasmose kan være vanskelig, og forebygging vil alltid være å forekke.

 

Beskytt både deg selv og hunden din mot flått

Gode tips er å bruke bukser som du stikker ned i sokkene dersom du skal gå mye i kratt. Og selvsagt å sjekke både deg og resten av turfølget grundig når man kommer hjem. Områder med tynn hud er spesielt utsatt, så sjekken må være grundig! Centaura er en insektsspray som fungerer mot både flått og mygg, og som er helt trygg å bruke på hund, hest og menneske (ikke til bruk på katt)..

Det viktigste du kan gjøre for hunden din er å sørge for at den får forebyggende behandling. Det vil si, at du i samråd med veterinæren din, finner et flåttmiddel som passer til deres bruk. Det finnes mange ulike produkter å velge mellom, alt fra tyggetabletter til halsbånd og dråper.

Det er vår sterke oppfordring at du aldri kjøper langtidsvirkende flåttmiddel uten råd fra veterinæren din – det er mange produkter på nett og i butikkene som påstår at de fungerer mot flått. Hadde de gjort det, så hadde de hatt dokumentasjon nok til å bli godkjent som legemidler, og da hadde du ikke fått tak i dem andre steder enn på et apotek. Det er videre veldig viktig å aldri benytte flåttbehandling til hund på en katt og vise versa – det kan få alvorlige konsekvenser!

 

Hva gjør jeg om jeg finner en flått på hunden min?

Sjekk pelsen til dyret ditt daglig, finner du en flått – ta den bort, og pass på å få med hele flåtten. En pinsett, eller en flåttfjerner er gode hjelpemidler til denne jobben. Gå gjerne gjennom pelsen hver dag – jo lengre flåtten får sitte, jo større sannsynlighet er det for at den overfører sykdom.

Min side