Til toppen
Zlatan

Stress hos katt

Lyst til å bli bedre kjent med nyansettelsene i VESO Dyrehelse? Møt Zlatan, tidligere Malmöbo og stallgangster, nå rolig sofagris som trives på tur, og med rolige morgener. Her svarer han på 6 kjappe spørsmål fra vår journalist!

En stresset katt er ingen uvanlig sak, men det er absolutt ingen hyggelig sak. Det er ingen hemmelighet at katter er unike dyr, men en stresset katt kan ofte misforstås. Dette skaper mer ubehag for katten dersom den ikke føler seg sett eller hørt, men det kan også skape usikkerhet hos eier som ikke har anelse om hva de skal gjøre med situasjonen. 

Du har troligtvis kommet hit fordi du mistenker at katten din sliter med stress! Det er et godt første steg, og vi er her for å kaste lys på de potensielle faktorene som bidrar til stress hos katter. 

Tegn på stress hos katt

Først ønsker vi å etablere tegn på stress hos katt. Man kan gjenkjenne stress basert på fysiske tegn, eller basert på atferd.

Fysiske tegn på stress hos katt:

  • Diaré (kan inneholde blod)
  • Oppkast
  • Pelstap (av intense vasking)
  • Symptomer på kroniske lidelser forverres
  • Inntakelse av diverse materialer som f.eks.: ull, treverk… (kalles også for ‘pica’)
  • Lite matlyst/Spiser ikke
  • Overspising 
  • Rask vekttap- eller økning

Atferds Tegn på stress hos katt:

  • Årvåkenhet eller at katten gjemmer seg
  • Gjør fra seg utenfor kassen
  • Urinering utenfor kassen
  • Overdrevent kloring på møbler
  • Aggressive atferd mot eier, familie eller besøk
  • Separasjonsangst (katt viser sterkere avhengighet av oppmerksomhet fra eier)
  • Isolerende atferd (katt tar avstand og er uinteressert i kontakt med eier)

Situasjoner som kan skape stress

Nå som vi har gjennomgått tegn på stress hos katt er det viktig å forstå hvilken situasjoner som utsette katten din for stress. Man kan på enklere vis utrede at katten din er stresset dersom man vet hvilken tegn man skal se etter. 

Det er mange som misforstår katten sin, og velger å stempler katten sin for å være “slem” eller “skummel”. Dessverre så kan ikke dyr kommunisere verbalt med oss mennesker, noe som kan gjøre det vanskelig for mange å avgjøre hva som plager katten deres. Senk skuldrene, og gi deg selv ros for at du har tatt initiativet til å lese dette innlegget! Vi er her for å veilede deg til å bedre forstå hva katten din potensielt opplever.

Nå er det selvfølgelig utfoldelig mange variabler som kan påføre stress – ikke bare for katten din, men hvem eller hva som helst. Dette innlegget er ment for å gi deg en viss idé om hva som oftest utsetter en katt for stress, og du kan dermed ta tiltakene vi vil anbefale på slutten.

Endringer
La oss være ærlige: katter kan virke nonchalant mesteparten av tiden, men så er det plutselig en veldig spesifikk detalj som trigger av alarmene deres. For mange katteeiere kan dette virke brått, men det betyr ikke nødvendigvis at det underliggende problemet er en stor sak å rette opp i! Det kan være at katten har opplevd små endringer i hjemmet som forstyrrer kattens vanlige rutine. Store endringer kan definitivt bidra til økt stress hos katt; endringer som ny katt i hus, at katten har flyttet, ny baby, osv…

Dokasse
Først og fremst bør vi bemerke at katter er detaljorienterte dyr, og som setter pris på god hygiene. Katter sier ofte ifra når de er stresset, eller ukomfortable – slik som du kan se på listen ovenfor. Har det blitt gjort endringer på kassen til katten din? Katter kan velge å urinere utenfor kassen deres dersom de opplever at den ikke blir rengjort ofte nok. Dersom man har innekatt, anbefaler vi å tømme kassen to ganger daglig. Noen katter har sterkere preferanser, der de krever at man tømmer kasse kort tid etter bruk.

Har du gjort endringer på hvilken kattesand du bruker? Noen katter har preferanser for hva slags sand de ønsker å bruke. Dersom man skal endre type kan det lønne seg å starte med å blande den nye sanden inne i den gamle, slik at de får en lettere overgang.

Plass
Når vi nevner “plass”, tenker vi på plassene i hjemmet som tilhører katten din. Dette kan være matstasjon, klorestativ eller kasse. Vi anbefaler at stasjonene til katten din plasseres på rolige områder. Det er ikke så ideelt for en katt å måtte smyge seg rundt; i frykt for store forstyrrelser. Dersom katten føler at den konstant blir møtt med støy, og ikke har en “safe space” kan du oppleve at katten blir ubekvem. Dersom dette er tilfellet er det ikke uvanlig at katten viser aggresjon eller usikkerhet mot eier. 

Nytt familiemedlem
Det kan være at du nylig har tatt inn en ny katt, eller at du har fått deg et nytt dyr. Kanskje du til og med har fått deg et barn! Uavhengig så er dette store endringer for en katt. Det vil ikke dermed si at alle katter reagerer negativt på nye endringer, men det kan være en faktor som bidrar til å skape stress hos katt.

Når man får inn ett nytt dyr kan det lønne seg å midlertidig gi katten et eget rom. Katter er svært territorielle, så det lønner seg å sakte men sikkert introdusere de. Man kan for ved et eksempel gjøre dette ved å dele ut gjenstander som innebærer lukten deres, slik at man unngår aggressive atferd mellom dyrene ved første møte. 

Løsninger

Dersom katten din viser fysiske symptomer, anbefaler vi alltid å ta katten med til dyrlege. Det kan være at katten har underliggende problemer som krever medisinsk oppmerksomhet. 

Det aller viktigste er å skape et miljø der katten finner ro og trives. Det første steget er skape stasjoner som tilegner seg kattens behov for ro. Dette innebærer også at man ikke strekker toleransen til katten din, noe som kun er med på å skape utrygghet rundt eier. 

Slik vi har nevnt er det ganger der katter påvirkes av endringer i hjemmet. Vi vil derfor anbefale Feliway, et hjelpemiddel for å redusere kattens stressnivå og kan gi katten en følelse av sikkerhet i hjemlige og fremmede omgivelser. Feliway er et produkt vi anbefaler dersom katten viser aggresjon eller uro, spesielt under reiseomstendigheter (bur). Du kan enkelt finne lignende produkter her.