Til toppen

Vil du har de nyeste artiklene fra våre veterinærer rett i lommen?

VETERINÆRENE TIPSER

At dyr innimellom blir syke eller skader seg er noe alle dyreeiere vet. Vi i VESO ønsker å bidra til at du som dyreeier blir tryggere på hvordan du best mulig passer på bestevennen din. På disse sidene finner du nyttige tips og triks fra våre veterinærer om stort og smått som kan ramme din hund, katt hest eller kanin. Er det noe du ønsker vi skal skrive mer om, eller noe spesielt du vil lære? Send oss en melding da vel! Vi kan nås på epost kontakt@veso.no eller enkelt via vår Facebook side VESO Dyrehelse

Halthet og leddsykdom hos hest er et STORT tema. I denne artikkelen begynner vi på å gi et lite overblikk. Både over hvordan leddet er bygget opp, hvorfor det er så utsatt for skade, litt om hva som kan gå galt og hvorfor – og ikke minst; hva kan du som eier kan gjøre for å forebygge skader hos din hest?

I en større studie er det påvist at så mange som 9 av 10 katter over 12 år har forandringer forenelige med artrose. Artrose vil si skader på leddbrusken, som igjen fører til benpåleieringer og betennelse i ledd. Spør en eldre slektning om dette gjør vondt, og jeg lover deg at svaret er JA. Like vel opplever jeg som veterinær at mange eiere ikke er klare over hvor vondt pus har i kroppen. Dette kommer av at katter er små byttedyr – og ekstremt gode på å skjule smerte. Det er like vel noen sikre tegn du som eier kan følge med på. Her får du oversikten.

Sorter etter: Anbefalte

VESO Førstehjelpspakke til Dyr Stor, 1 stk

Stor Førstehjelpspakke til å ha i stallen, til tur, i bilen eller hjemme dersom ulykken er ute.
600915

VESO Førstehjelpspakke til Dyr Liten, 1 stk

Liten Førstehjelpspakke til å ha i stallen, til tur, i bilen eller hjemme dersom ulykken er ute.
600916

Antisept Spray, 100 ml

Desinfiseringsspray til sår hos hund og katt.
632366

Blodstoppspray Norgesplaster, 50 ml

Stopper blødningen raskt og reduserer ny blødning.
992007

Det er mye som skal pakkes og huskes på, her får du en enkel huskeliste over hva du MÅ ha med i sekken til kompisen på tur. Det er kjedelig å måtte stoppe opp på grunn av løs mage, rifter, såre poter eller rett og slett null energi hos jaktfølgets viktigste deltaker.

Det er mange som kjenner på litt ekstra spenning om dagen. Høstens vakreste eventyr står for døren, men er dere klare? Her finner du en sjekkliste over hva våre veterinærer anbefaler at du har på plass før dere stikker til fjells eller skogs – slik at jakta blir en god opplevelse for de firbente også i år.

Rettoppstående, hengende, flagrende, korte, og lange – ører hos hund kommer i alle former og fasonger, kanskje like mange som det finnes raser? Det er nok også litt av grunnen til at nettopp ørebetennelser forekommer hyppig hos mange hunder. For noen hunder dreier det seg om enkelte, isolerte betennelser i øret, mens det hos mange er snakk om et større sykdomsbilde relatert til hud- og kløeproblemer. Uansett årsak – ørebetennelser er vonde saker, og bør og skal utredes nøye hos veterinæren din.

Våteksem, eller «Hot spot» som det også er kjent som er et hudproblem som noen hundeeiere vil støte på mange ganger, og andre ikke i det hele tatt. Første gangen det kommer blir man gjerne overrasket over hvor fort såret, som først så lite og uskyldig ut, vokser og brer seg utover. Og ikke minst hvor vondt og ubehagelig det blir for den firbente. Selv den snilleste hund kan sette seg sterkt til motverge når man skal prøve å få sett nærmere på såret.

Det er mye å hente på å gi tilskudd av fiskeolje til både hund, katt og ilder. Fiskeolje er en særdeles rik kilde til omega 3 fettsyrene EPA og DHA. Disse fettsyrene er såkalte livsviktige næringsstoffer. I det legger vi at kroppen ikke kan lage dem selv, og at det er helt nødvendig at dyrene (som oss) får dette i seg gjennom kosten!

At hunder får sår, er en kjensgjerning for oss hundeiere. Det er fort gjort enten i et basketak med en annen hund, etter et tråkk på et skarpt skjell på stranden (ja, jeg er fryktelig lei av stillehavsøsters) eller etter et ublitt møte med piggtråd på tur i skogen. Mange sår må selvsagt tilses av veterinær, men både med sårstell og i mer akutte situasjoner er det mye du kan gjøre selv. Les mer for gode råd, så er du bedre forberedt neste gang uhellet er ute.

Vi har alle vært der, pus har vært ute på vift og pelsen er klissete og han halter på høyre bakben når han kommer inn døren. Nok en gang har pus truffet på en annen katt ute i hans egendefinerte og strengt bevoktede kongerike. Slike møter i katteverden løses dessverre oftere med enn uten et aldri så lite basketak. Kattebitt og infeksjoner er noe man som veterinær møter på i klinikken hver eneste dag. Så ofte faktisk at vi til lunsj pleide å ha loddtrekning rundt hvem som skulle rense «dagens byll».

Det er midt på natten og det pipes intenst rett ved øret ditt – jeg må ut – nå! Du hiver på deg morgenkåpen (hvis du rekker) og stormer mot døren i bekmørket med ivrige poter hakk i hel. "Puh – rakk det!", tenker du kanskje i det du slipper en stresset kompis ut foran deg. Da har du akkurat rukket å bli så våken at du merker at den ene foten er unormalt våt og klissete…

Nå er den endelig her – sommeren! Den meldte sin ankomst i helgen med strålende sol, og høy varme over store deler av landet. Varmen var kjærkommen, og mange har nok kost seg ute i det fine været. Det er likevel noen ting jeg som veterinær synes det er fint å minne om år etter år, for at sommeren skal bli like fin for din pelskledde bestevenn som for deg!

Nå er den endelig her – sommeren! Den meldte sin ankomst i helgen med strålende sol, og høy varme over store deler av landet. Mange av oss er ekstra mye ute i skog og mark om dagen. Få ting frister nå så mye som å ta med kompisen ut for å kose seg. Det er likevel noen ting jeg som veterinær synes det er fint å minne om år etter år, for at sommeren skal bli like fin for din pelskledde bestevenn som for deg!

Det er sommer, det er varmt og det bades. Det liker både du, jeg og mange av våre firbeinte venner. Men det er ikke bare oss – det er også en gjeng små rakkere, nærmere bestemt sopp og bakterier, som også synes det er helt OK med både varme og fuktighet. Normalt sett finner vi dem i mindre mengder i hud og øreganger, uten at de lager problemer, men innimellom får de overtaket og gir opphav til virkelige plager hos våre pelskledde venner.

Katter har en helt annet livstil enn hunder, og holdes på en helt annen måte. Det er for eksempel ikke like lett å ha oversikt over hvor katten går når den er ute, hva den spiser og hvor eller hvem den møter. Det er heller ikke så lett å plukke opp at katten som før gikk både 5 og 6 km mens du var på jobb nå nøyer seg med å ligge i favorittstolen på verandaen og følge med.