Til toppen
Stress hos katt

Stress hos katt - Årsaker og løsninger

En stresset katt er ingen lykkelig katt. I tillegg kan det virkelig være en utfordring å være eier når pus løper og gjemmer seg pga. høye lyder, eller ikke vil være med i transportburet til veterinæren. Årsakene kan være utallige, men her går vi gjennom de vanligste grunnene til at pus blir redd.

Vanlige årsaker til stress hos katt

Transportbur

For de fleste katter betyr transportbur at det skal skje noe skummelt; enten i form av en lang biltur eller besøk til veterinær eller kattepensjonat. De aller færreste katter går frivillig inn i transportburet, men det er faktisk mulig å få til med riktig tilvenning og trening! Katter er smarte dyr og lærer seg fort rutiner. Når matmor tar fram buret er det altså på tide og gjemme seg under senga eller sofaen. Hvem har vel ikke også vært med på historiene der katten stakk ut av katteluka før du i det hele tatt rakk å sette transportburet på gulvet. Som dyrepleier selv, har jeg svart på mange telefoner fra dyreiere som måtte avbestille veterinærtimen sin fordi katten hadde gått ut og ikke ville komme tilbake igjen.

Andre katter

Katter er egentlig ikke så veldig sosiale. Har de vokst opp med andre katter fra de var små, er det selvfølgelig en annen setting, men katter er svært territoriale og hersker som regel over egne områder i huset. De kan gjerne godta å bo med andre katter hvis de får nok plass.
Det største stressmomentet er ofte i sammenheng med andre katter i nabolaget. Katter kan bli stresset av at andre katter spankulerer rundt husveggen og titter på de i vinduet. De kan til og med nekte å gå på do hvis kattekassen er plassert på et område der det er for mye trafikk fra andre katter i huset eller i nærheten av vinduer. Det kan også være svært stressfullt å bo i et område der det også bor en såkalt «slosskjempe». Katter som er vandt med å gjøre fra seg ute, kan plutselig begynne å gjøre fra seg inne fordi de er nervøse for å gå ut.

Forandringer

Et av de andre store stressmomentene i kattens liv er forandringer, eller unntak fra rutinen. Dette kan være i form av ommøblering i huset, nye familiemedlemmer eller flytting. Noen forandringer er enklere og endre på enn andre. Det kan f.eks være en grei sak og flytte sofaen tilbake der den stod før, men ikke fullt så lett å gjøre noe med en ny baby i hus!

 

Hva kan man gjøre?

Flere kattekasser og matstasjoner

I de tilfellene der det er flere katter i huset, kan det være man skal innføre en ordning med flere matstasjoner og flere kasser rundt omkring i huset. En underdanig katt kan f.eks. begynne å gjøre fra andre steder i huset fordi kattekassen er plassert i et område som er dominert av den katten som er høyest på rangstigen. Det samme gjelder stress utenfra. Sørg for at både matstasjon og kattekasse er plassert i områder der katten ikke kan bli forstyrret av faktorer utenfor huset.

Tilvenning av bur

Det viktigste tipset jeg pleide å gi dyreiere når jeg jobbet på dyreklinikk var; ikke bare ta fram transportburet når dere skal noe! La buret bli en del av hverdagen. Server mat i buret fa de er små, la buret stå framme i huset med burdøra åpen til enhver tid. Da vil ikke buret bli forbundet med at noe spesielt skal skje. Noen katter bruker til og med buret som fast soveplass etter hvert, fordi de føler en trygghet og kjennskap til det.

Feromoner til katt

Et supert tips for å hjelpe katten til en mindre stressende hverdag er å bruke feromoner. Disse er lukter som kan bidra til at katten kjenner seg mer tilfreds og hjemme i ukjente eller stressede situasjoner. Orion Pharma har lenge hatt FELIWAY, et kjent og kjært produkt for mange. Nå har de utviklet produktet FELIWAY OPTIMUM, som er fremstilt for å gi katten trygghet i hverdagen og bidra til en bedre relasjon mellom katt og eier. Produkter som iHarmoni og Aptus Relax Tyggebit er også populære alternativer!

Les mer om Feliway Optimum!

Det finnes også feromoner til bruk på hund. Disse fungerer på samme måte som til katt og er et populært hjelpemiddel ved f.eks. nyttårsaften og bilturer.

Les mer om utfordringer knyttet til nyttårsaften!