Til toppen
Har hunden såre poter? Her er våre råd

Har hunden såre poter? Her er våre råd

På denne tiden av året er det mange hunder som sliter med røde, såre og vonde poter. Saltet på veier og fortau kan være direkte skadelig for hundene våre. Det samme kan skare, is, skøyter og stålkanter på ski. I denne artikkelen finner du råd og veiledning for hvordan du på beste måte steller potene til hunden din om vinteren.

Veisalt gir vonde poter

Som hundeeier har du helt sikkert opplevd dette mer enn en gang, og spesielt om du bor i by eller tettbebygde områder. Fido starter turen glad og fornøyd, men etter noen hundre meter vil han ikke mer, og er tydelig halt først på det ene benet og så på det andre. Noen hunder lærer seg å hoppe videre for og på den måten avlaste det vondeste benet, andre legger seg ned og må bæres hjem. Det kan se både rart og morsomt ut, men som hundeeier skjønner du fort at ikke alt er som det skal.

Dette skyldes som regel veisalt. Veisaltet vil blant annet tørke ut potene (trekke vann ut av dem), slik at det oppstår sprekker. Når man så strør salt i dette såret er det klart at det gjør vondt! Ofte blir det en ond sirkel av det hele, der hunden også slikker seg mye på potene når den kommer inn og på den måten tilfører bakterier i sprekkene. Det kan gi både betennelser og infeksjoner – da blir det enda vondere neste gang man skal ut!

 

Hvordan forebygge såre poter

Det er heldigvis mye man kan gjøre. Det aller beste er selvsagt om du klarer å legge turen til steder det ikke er saltet, men for mange er ikke det en mulighet. Potesokker vil da være et godt alternativ. For mange hunder kan dette være veldig uvant de første gangene, men det går seg som regel raskt til. Har man ikke dette tilgjengelig er det et veldig godt alternativ å bruke en god potesalve. Vi har flere å velge på her i VESO, blant annet Vetramil sin potevoks med honning! Titt innom nettbutikken vår for å lese mer om de forskjellige typene.

IKKE BRUK Vetramil Potevoks med Honning (UTGÅTT), 120 g

En velduftende og pleiende potevoks for såre og sprukne poter.
600951

IKKE BRUK Trizchlor 4 Shampoo (UTGÅTT), 230 ml

Desinfiserende sjampo til hund, katt og hest.
652875

CLX Pocket Wipes, 1x20 stk

Våtservietter til daglig rengøring av poter og hudfolder hos hund, katt og andre dyr.
976745

Å stelle potene når man kommer inn er likevel det viktigste. Skyll helst potene med lunkent vann etter tur og tørk godt. Har potene begynt å bli røde? Det kan være et tegn på at det er sopp og bakterier tilstede. Da vil vi anbefale å først vaske med en mild klorheksidin sjampo slik som Trizchlor 4, og deretter tørke godt (men ikke hardt), før potene smøres inn med Winterpad potesalve.

I farta og dårlig tid? Da vil vi anbefale å ha en pakke med CLX Wipes Vet liggende i gangen. Dette er våtservietter tilsatt klorhexidin, som effektivt fjerner skitt, salt, bakterier og sopp – og som ikke svir. De kommer også i en mindre utgave som får plass i vesken. Det kan være godt å ha med om endestopp ikke er hjemme.

Gjør også grundig potestell en gang for dagen til en del av rutinen. Pass på at pelsen ikke er for lang (da fester snøklumpene seg lettere), kontroller neglene, sjekk huden mellom potene og smør godt med potesalve en gang for dagen. Negler slites ikke like mye på vinteren som om sommeren, og å klippe dem oftere vil derfor være nødvendig. Lange negler har lett for å sette seg fast og kan gi stygge kloskader. Vær særlig forsiktig over rister foran dører og i trapper med rister når disse er glatte – det er typiske steder slike skader oppstår sier veterinær Solveig i VESO.

 

Andre farer

Vi anbefaler også å være forsiktige med å ha med hunden på aktiviteter som skøyting. Da skal du vite hva du gjør og passe godt på. Noen av de styggeste poteskadene jeg har sett er fra hunder som enten har blitt kjørt over med skøyter, eller med stålkanter på fjellski. Det er fort gjort og ikke hyggelig for noen. Skulle det oppstå er det selvsagt strake veien til veterinær som gjelder.

Skare og is er andre overflater som er tøffe mot potene. Skal du på lang skitur og det er hardt føre ute? Da vil vi anbefale at turkompisen får på seg snøsokker først. Et tips er å ha et par ekstra i sekken, da er du sikret også om en av dem skulle ramle av underveis. Etter tur er det selvsagt tid for litt potestell og sjekk av turkameraten, før matfar eller matmor kan ta seg en velfortjent dusj.

 

Skrevet av Solveig Sveri, veterinær i VESO