Til toppen
Magesår hos hest – ofte vanskeligere å oppdage enn man skulle tro!

Magesår hos hest – ofte vanskeligere å oppdage enn man skulle tro!

Magesår hos hest har etter hvert blitt en forholdsvis vanlig diagnose også hos ridehester, kanskje har du opplevd det selv hos hesten din? Faktisk viser studier at så mange som 60-90% av ridehester påvirkes av en eller annen grad av magesår, og at galopphester er spesielt utsatt. Her er forekomsten helt oppe på 100% i enkelte studier. Dette til tross, magesår er ikke alltid like lett å oppdage! Les videre for å få litt mer kunnskap og slik kunne plukke opp tegn hos hesten din tidlig.

Hvordan oppdage magesår hos hest

Mange ganger kan magesår gå under radaren. Hesten viser bare svake og diffuse tegn på at ikke alt er som det skal. Nedsatt prestasjon eller endringer i atferd kan være de eneste tegnene. Andre hester igjen viser tydelige tegn på smerter og ubehag. Som alltid er det du som eier som kjenner hesten din best og vet at noe er i gjerde. Andre tegn på magesår kan være:

  • Redusert appetitt /spiser mindre kraftfor / pauser i spisingen

  • Redusert prestasjonsevne

  • Matt pels, flass og dårlig pelskvalitet

  • Redusert vekt og dårlig hold

  • Tilbakevendende kolikk og kolikksymptomer i forbindelse med fôring (foringsrelatert kolikk).

  • Diaré

  • Slapphet

 

Magesår kan også oppstå hos føll

Magesår kan også oppstå hos føll, men de fleste føll har ingen symptomer. Symptomer viser seg gjerne først når magesårene har fått tid til å bli verre. Disse inkluderer kolikk, skjæring av tenner, overaktive spyttkjertler (føllet sikler) og at føllet legger seg på ryggen. Føll som viser symptomer på magesår, bør derfor diagnostiseres og behandles så fort som overhodet mulig av veterinær.

 

Hva gjør du om du mistenker magesår hos hesten din?

Som med de aller fleste sykdommer hos dyr, bør man alltid kontakte sin faste veterinær ved mistanke om magesår. For å stille en sikker diagnose må hesten undersøkes med gastroskopi. Det betyr at man må føre en lang og tynn tube med et lite videokamera ned i hestens magesekk for å kunne se hva som foregår der, og hvordan slimhinnen ser ut.

Har hesten din fått time til gastroskopi, må den fastes i forkant slik at magesekken ikke er full av mat når den skal undersøkes. Dette vil du få nærmere beskjed om av veterinæren din.

 

Hva gjør du for å forebygge magesår hos hest?

Medisinsk behandling av magesår er viktig i den akutte fasen, men om man ikke også gjør endringer i miljøet og hverdagen til hesten, vil de kunne komme fort tilbake igjen. Å se på mulighetene for å gjøre flere av tiltakene under gir ofte positive resultater:

  • Se på rutinene rundt fôring. Får hesten godt med grovfôr og mange nok ganger om dagen? Tygging produserer spytt, som er rikt på bikarbonat. Dette er svært viktig for å få ned pH i magesekken. Hester som plages mye av magesår bør ha fri tilgang på grovfôr, og gjerne stå på beite med gress så mye som mulig. Kan du redusere eller endre tildelingen av kraftfôr? Kraftfôr vil i motsetningen til grovfôr senke pH i magesekken da det stimulerer til økt produksjon av magesyre. Å blande snittet lucerne, eller annet fiberholdig fôr i kraftfôret for å øke tyggetiden kan ære et meget effektivt tiltak.

  • Se på rutinene rundt trening. Dette er spesielt relevant for hester som brukes i trav og galopp, men gjelder også for ride- og konkurransehester.

  • Redusere stress generelt. Her er det viktig å prøve og se verden gjennom hestens øyne. Får den nok tid ute med gode venner i paddock? Hvordan fungerer transport og oppstalling på stevner?  Fôres det på en måte i stallen og ute som sikrer alle hestene lik tilgang til mat og uten bråk i forbindelse med fôring? Kan hesten spise skjermet uten å bli stresset av hesten i boksen ved siden av?

  • Benytte seg av mage-/tarmbalanserende fôrtilskudd (som for eksempel Equine Digestive Balance, ImproWin, Protexin Acid Ease og Equitop Pronutrin).

 

Hvordan kan fôrtilskudd virke forebyggende på magesår hos hest?

Det finnes flere typer fôrtilskudd som kan bidra til å redusere risikoen for magesår hos hest. Felles for dem alle er at de bør inngå som en del av den daglige rutinen og brukes over tid for å gi god effekt. Blant disse har man eksempelvis ImproWin, Protexin Acid Ease, og Equitop Pronutrin.

ImproWin

Et patentert norsk fôrtilskudd bestående av salter av organiske syrer med direkte påvirkning på uønskede bakterier i mage og tarm, samt indirekte fremming av hestens egne melkesyrebakterier og andre «sunne» bakterier. De organiske syrene bidrar også til å buffre magesyren (gjøre magesyren mindre sur). Effekten av ImproWin på magesår er dokumentert gjennom studie gjennomført ved Veterinærhøgskolen NMBU i samarbeid med Rikstotoklinikken Bjerke Dyrehospital og publisert i Acta Veterinaria Scandinavica. Se presentasjon av studien her

Protexin Acid Ease

Et britisk fôrtilskudd bestående av en god mix av syrebindende karbonater, kaolin(leire), aminosyrer med buffereffekt og beskyttende effekt på slimhinner, høykvalitative fibre, prebiotika og probiotika. Denne blandingen kan bidra til å beskytte magesekkens slimhinne hos hest.

Equitop Pronutrin

Et patentert fôrtilskudd fra det tyske legemiddelselskapet Boehringer Ingelheim bestående av tørket grønnsaks- og fruktkjøtt, sukker, tørket juice av eple og Apolectol (pektinfibre, lecitin og glyserol). Denne blandingen hjelper til å beskytte slimhinnen mot magesyre. Effekten av Pronutrin på magesår er dokumentert og publisert i British Equine Veterinary Association Publications.

 

Av veterinær Solveig Sveri i VESO Apotek og Veterinær Mikkel Raaholt i Vitality Innovation AS

ImproWin For Hest, 1,2 kg

Fôrtilskudd som stabiliserer og stimulerer en balansert tarmflora hos hest.
666102

ImproWin Pellets, 1 kg

Fôrtilskudd som stabiliserer og stimulerer en balansert tarmflora hos hest.
601113

Equitop Pronutrin, 3,5 kg

Fôrtilskudd til beskyttelse av magesekkens slimhinne hos hest.
982474

Acid Ease til Hest, 3 kg

En probiotisk syreneutralisator med høyt fiberinnhold til beskyttelse av magesekkens slimhinne hos hest.
950271