Til toppen
Hvordan ser du om katten din har vondt? Her er seks ting å følge med på!

Hvordan ser du om katten din har vondt? Her er seks ting å følge med på!

I en større studie er det påvist at så mange som 9 av 10 katter over 12 år har forandringer forenelige med artrose. Artrose vil si skader på leddbrusken, som igjen fører til benpåleieringer og betennelse i ledd. Spør en eldre slektning om dette gjør vondt, og jeg lover deg at svaret er JA. Like vel opplever jeg som veterinær at mange eiere ikke er klare over hvor vondt pus har i kroppen. Dette kommer av at katter er små byttedyr – og ekstremt gode på å skjule smerte. Det er like vel noen sikre tegn du som eier kan følge med på. Her får du oversikten.

1. Katten din ser mer ustelt ut (særlig på bakparten/ryggen)

Å stelle pelsen helt der bak, eller oppå ryggen krever faktisk sin katt. Prøv selv å slikke deg mellom skulderbladene, det er ingen smal sak! Om du ser at katten din ikke steller pelsen på samme måte, at den ikke er like nøye som før, eller rett og slett ikke gidder, er det ofte være et tegn på at noe er galt. Kanskje er det vondt å bøye seg? Her må det ofte en grundig sjekk hos veterinæren til for å finne ut av hva som er feil med katten.

2. Katten din har ny favorittplass eller nytt bevegelsesmønster

Var favorittplassen før på toppen av skapet, eller oppe på gardinstangen? Men pus velger nå konsekvent lenestolen i stuen isteden? Da bør det ringe en bjelle. Også om katten nå må bruke en stol for å hoppe opp på bordet, der den tidligere har klart det i ett hopp, kan dette være et tegn på at katten din har vondt i ledd og muskler. Dette er det viktig å få sjekket opp med en gang. Her er det mye veterinæren din kan gjøre for at du skal få en aktiv og lykkelig katt igjen.

3. Katten din har plutselig mye lengre klør enn før

Katters klør slites ikke på samme måte som hunder, men like vel holdes de korte av bruk og skraping. Dersom pus plutselig har fått platåsko på bakbena, eller frambeina er det et sikkert tegn på at hen er i mindre aktivitet enn før. Vi blir som veterinærer ofte mest bekymret dersom det dreier seg om bare ett eller to ben – da blir det tydelig for oss at pus velger å ikke belaste dette benet. Årsaken er som regel at pus har vondt.

4. Katten din spiser og drikker mindre enn før

Katter skal spise hver dag. De tåler ikke å faste og blir raskt dehydrert. Spiser ikke katten din vil vi absolutt anbefale en ekstra helsesjekk hos veterinær, og det raskt. Hvis katten plutselig drikker veldig mye er dette også et varselsignal du bør følge opp. Nyresykdom hos katt er også svært vanlig, og kan ha ulike bakenforliggende årsaker.

5. Katten din tygger bare på en side når han spiser

Det har blitt større fokus på tannhelse hos hund de siste årene, men det er like viktig på katter! Det er flere sykdommer i munnen og tennene på katter som er svært smertefulle, men som det heldigvis finnes god og effektiv hjelp mot. Se litt på pus neste gang han spiser – bruker han begge sider av munnen når han tygger, eller spiser han bare med en side? Om pus før spiste tørrfor med god appetitt og nå nekter helt er det også god grunn for en sjekk.

6. Pus endrer seg i måten han oppfører seg på

Når dyr har vondt forteller instinktene dem at det er lurt å trekke seg unna. Gjerne til en skjult plass der man kan være trygg og alene. Var pus før sosial og glad i oppmerksomhet og kos, men trekker seg nå unna? Likte han kos før, men freser nå hver gang du prøver å klappe ham på bakparten? Da vil vi anbefale deg en tur til dyrlegen din. Kanskje klarer veterinæren å komme til bunns i hvorfor pus ikke har det like bra som før.

 

Av veterinær Solveig Bugge Sveri, oktober 2020