Til toppen

Hundesommer del 2 - Pass deg for flåtten!

Av Solveig Bugge Sveri, 15. juni 2020

Nå er den endelig her – sommeren! Den meldte sin ankomst i helgen med strålende sol, og høy varme over store deler av landet. Mange av oss er ekstra mye ute i skog og mark om dagen. Få ting frister nå så mye som å ta med kompisen ut for å kose seg. Det er likevel noen ting jeg som veterinær synes det er fint å minne om år etter år, for at sommeren skal bli like fin for din pelskledde bestevenn som for deg!


Flått

Etter en tur i skogen i dag, fikk jeg lyst til å skrive om en av de mindre hyggelige tingene med at sommeren er her – nemlig flått. Eller skogbjørn. Eller skogflått. Kjært barn har mage navn sies det, men for meg er dette unntaket som bekrefter regelen. Det er få ting jeg synes er så ekkelt som flått, og jaggu hadde jeg ikke fått en etter kveldsturen med Hufsa i går.

Nå er ikke jeg lege, og skal ikke uttale meg om sykdommer på mennesker, men at det er lurt å beskytte seg – fordi flått også kan gi sykdom hos mennesker er vel etter hvert noe alle er kjent med. Gode tips er å bruke bukser som du stikker ned i sokkene dersom du skal gå mye i kratt. Og selvsagt å sjekke både deg og resten av turfølget grundig når man kommer hjem. Selv bruker jeg også mye Centaura spray på både meg selv, barna og på hesten, men det hadde jeg selvsagt glemt på turen i går. Centaura er insektsspray som fungerer mot både flått og mygg, og som er helt trygg å bruke.

Det jeg kan si noe om er hvorfor det er så viktig å passe på at hunden og katten din får behandling mot flått. Først og fremst er vi ikke så redde for flåtten i seg selv, men for sykdommene de fører med seg. På hund og katt er det først og fremst anaplasmose vi er bekymret for, og i sjeldne tilfeller TBE. Hunder og katter kan også få borreliose, men det er lite som tyder på at det gir klinisk sykdom hos hund og katt. Hunder eller katter som er smittet med anaplasmose kan bli sløve, få svekket appetitt, feber, allmenne smerter og kan vise stivhet og halthet som kommer og går. Anaplasmose er mindre vanlig hos katt enn hos hund.

Hva kan jeg gjøre?

Det aller, aller viktigste du kan gjøre er å sørge for at dyret ditt får forebyggende behandling. Det vil si, at du i samråd med veterinæren din, finner et flåttmiddel som passer til deres bruk. Det finnes mange ulike produkter å velge mellom, alt fra tyggetabletter til halsbånd og dråper. I tillegg til at hunden og katten din da er godt beskyttet, så vil den heller ikke dra med seg flått inn i huset som så kan krabbe videre over på deg eller andre.

Det er min sterke oppfordring at du aldri kjøper langtidsvirkende flåttmiddel uten en resept fra veterinæren din – det er mange produkter på nett og i butikkene som påstår at de fungerer mot flått. Hadde de gjort det, så hadde de hatt dokumentasjon nok til å bli godkjent som legemidler, og da hadde du ikke fått tak i dem uten resept. Jeg har sett mange hunder med flåttsykdom der eier har handlet i god tro og kjøpt seg et halsbånd på nett, som dessverre har vist seg å ikke fungere. Det er like trist hver gang. Det er videre veldig viktig å aldri benytte flåttbehandling til hund på en katt og vise versa – det kan få alvorlige konsekvenser!

Sjekk pelsen til dyret ditt daglig, finner du en flått – ta den bort, og pass på å få med hele flåtten. En pinsett, eller en flåttfjerner er gode hjelpemidler til denne jobben. Gå gjerne gjennom pelsen hver dag – jo lengre flåtten får sitte, jo større sannsynlighet er det for at den overfører sykdom.

Ved reiser

Nå blir vel ikke dette den sommeren med flest hunder og katter ute på reise til sydligere strøk, men noen skal sikkert være med til Danmark. Pass ekstra godt på å beskytte hunden og katten din mot flått ute på reise. Sydover i Europa er det ikke bare den gamle kjente flåtten vi har her hjemme, men også andre flåttarter, slik som rhipicephalus sanguineus eller husflått som den også er kjent som. Får du med deg denne hjem fra ferie vil den ikke overleve utendørs, men kan slå seg til i huset ditt og trives godt der. Husflått kan i tillegg til å bære med seg anaplasma som nevnt over, føre med seg en rekke andre sykdommer hos spesielt hund, men også menneske, slik som: Coxiella, Ehrlicia, Rikettsia, Babezia og Haepataozoon canis.

Det er ikke rent få ganger jeg har ønsket meg et flåtthalsbånd eller en flåttpille til meg selv. Inntil videre får jeg fortsette å være grundig når jeg sjekker både meg og ungene. Hufsa har fått pille og er klar for tur i busker og kratt når det måtte være!

Sorter

Centaura Anti Insektspray, 250 ml

Innsektsspray til menneske, hest og hund. Umiddelbar beskyttelse, også mot flått.
903926