Til toppen
Hundesommer del 1 - Følg med i varmen!

Hundesommer del 1 - Følg med i varmen!

Nå er den endelig her – sommeren! Den meldte sin ankomst i helgen med strålende sol, og høy varme over store deler av landet. Varmen var kjærkommen, og mange har nok kost seg ute i det fine været. Det er likevel noen ting jeg som veterinær synes det er fint å minne om år etter år, for at sommeren skal bli like fin for din pelskledde bestevenn som for deg!

Overopphetning

Dette er en gjenganger – men så viktig at det ikke kan sies ofte nok. Pass på hunden din i varmen så den ikke blir overopphetet. Det er spesielt viktig å aldri gå fra dyr i bilen på sommeren. Selv med vinduer åpne og bilen i skyggen kan bilen bli en dødsfelle for dem som er stengt der inne. Står bilen i sol, og det er 23 grader ute, kan temperaturen i bilen fort rage opp mot 85 grader! Dette tåler ikke hunden, og en kan se store skader på indre organer i verste fall kan det ende fatalt.

Dersom du kommer forbi en hund alene i en varm bil på sommeren er det viktig at du som forbipasserende reagerer – det beste rådet er å prøve å få tak i eieren. Dette kan du gjøre ved å sende SMS til statens vegvesen.

Tast inn: REGNR (mellomrom) og registreringsnummeret på bilen, og send meldingen til 2282.

Får du ikke tak i bilens eier må du kontakte politiet på: 02800.

Dersom dyret lider og du ikke får kontakt med hverken oppnår kontakt med eier, politiet eller Mattilsynet kan du ta deg inn i bilen for å hjelpe dyret ut. Før du gjør dette må du forsikre deg om at dyret lider, dokumenter gjerne med en film da politiet vil kreve en forklaring på innbruddet.

Bilen er gjerne det første stedet vi tenker på når vi snakker om hunder og overopphetning. Men det er ikke bare her hunden kan bli for varm. Særlig kortsnutede hunderaser, slik som fransk bulldogg, mopser og Cavalier king charles spaniel, overvektige hunder eller hunder med svært kraftig pels kan slite mer i varmen enn andre. Sørg alltid for at hunden kan søke tilflukt i skyggen – og viktigst av alt, at den har rikelig med kaldt vann å drikke. Vannskåler av plast er å foretrekke fremfor metall, de varmes opp i mindre grad av luft og sol ute.

Du kan gjerne gå tur også i finværet, men pass på å tilby kaldt vann underveis i rikelige mengder! Tenk deg også om to ganger før du tar med hunden på stranden eller på picknick – kanskje ville den heller blitt hjemme i et kjølig hus dersom den kunne velge? Så kan man heller gå en litt ekstra lang kveldstur, når temperaturene er blitt litt lavere.

Et annet tips kan være å ha med seg spesialtilpasset rehydreringsdrykk til hunden i sekken, dette kan du få kjøpt både i pulverform og ferdig utblandet, f eks Hydrate+ eller Aptus Sport X Drikkepulver. De er ofte smaksatte slik at hunden drikker mer enn vanlig, noe som er en fordel i varmen! Skulle du få rester til overs etter å ha blandet det opp er et godt tips å fryse det ned i isterningsformer – mange hunder synes det er ekstra stas med noe kaldt i matskålen i disse dager. 

Tegn på overopphetning

Et av de første tegnene er at hunden søker mot kaldere underlag, der den kan kjøle ned magen. Etter hvert vil hunden pese kraftigere, sikle og få tørre og røde slimhinner. Går det svært langt vil hunden kunne få problemer med å puste, kaste opp og få blodig diare. Utvikler det seg i fatal retning vil hunden etter hvert gå i sjokk og få sirkulasjonssvikt (at hjertet stopper).

Hva kan man selv gjøre?

Sørg alltid for at en hund som er rammet av heteslag får tilsyn av veterinær, selv om du klarer å få ned temperaturen. Indre organer kan være skadet, og tett oppfølging med blant annet væskebehandling og blodprøver vil bli anbefalt i de fleste tilfeller.

Som dyreeier bør du prøve å senke kroppstemperaturen, tilby kaldt vann, hold hunden i ro og kjøl den ned med kaldt vann (men ikke iskaldt – da kan hunden gå i sjokk!). Det er brystet og magen som bør kjøles ned først, ikke ryggen slik som mange tror. Både hageslange, badekar og våte håndklær kan brukes. Når mage og bryst er fuktet, væter du ned resten av hunden. Finn frem et termometer og mål temperaturen. Fortsett å måle hvert 5. minutt til kroppstemperaturen når 39,5 grader. Husk at kroppen vil fortsette å kjøles ned så lenge pelsen er våt. Normal kroppstemperatur skal hos hund ligge mellom 38-39 grader. Noter ned temperaturen mens du jobber og ring veterinæren din, eller vakthavende veterinær for veiledning.

Skrevet av veterinær Solveig Bugge Sveri, 14. juni 2020