Til toppen
Heteslag kan gi alvorlig skade! Pass på hunden din i sommer

Heteslag kan gi alvorlig skade! Pass på hunden din i sommer

Sol og sommer er kjærkomment, og vi er mange som koser oss ute med hundene våre om dagen, akkurat som det skal være. Det er likevel noen ting jeg som veterinær synes det er fint å minne om år etter år, for at sommeren skal bli like fin for din pelskledde bestevenn som for deg!

Heteslag kan gi alvorlig skade! Pass på hunden din i sommer

Sol og sommer er kjærkomment, og vi er mange som koser oss ute med hundene våre om dagen, akkurat som det skal være. Det er likevel noen ting jeg som veterinær synes det er fint å minne om år etter år, for at sommeren skal bli like fin for din pelskledde bestevenn som for deg! 

 

Overopphetning hos hund - bilen kan bli en dødsfelle 

Dette er en gjenganger – men så viktig at det ikke kan sies ofte nok. Pass på hunden din i varmen så den ikke blir overopphetet. Og viktigst av alt: Ikke gå fra dyret ditt I bilen om sommeren!  Selv med vinduer åpne og bilen i skyggen kan bilen bli en dødsfelle for dem som er sitter der inne. Står bilen i sol, og det er 23 grader ute, kan temperaturen i bilen fort komme opp mot 85 grader! Dette tåler ikke hunden, og store skader på indre organer kan oppstå. I verste fall kan det ende fatalt. 

 

Hva gjør du om du finner en hund i en varm bil? 

Dersom du kommer forbi en hund alene i en varm bil på sommeren er det viktig at du som forbipasserende reagerer – det beste rådet er å prøve å få tak i eieren. Dette kan du gjøre ved å sende SMS til statens vegvesen. 

Tast inn: REGNR (mellomrom) og registreringsnummeret på bilen, og send meldingen til 2282. 

Får du ikke tak i bilens eier må du kontakte politiet på: 02800. 

Dersom dyret lider og du ikke får kontakt med hverken eier, politiet eller Mattilsynet kan du ta deg inn i bilen for å hjelpe dyret ut. Før du gjør dette må du forsikre deg om at dyret lider, dokumenter gjerne med en film da politiet vil kreve en forklaring på innbruddet. 

 

Hunder kan bli overopphetet også andre steder enn i bilen! 

Bilen er gjerne det første stedet vi tenker på når vi snakker om hunder og overopphetning. Men det er ikke bare her hunden kan bli for varm. Særlig kortsnutede hunderaser, slik som fransk bulldogg, mopser og Cavalier king charles spaniel, overvektige hunder eller hunder med svært kraftig pels kan slite mer i varmen enn andre. Sørg alltid for at hunden kan søke tilflukt i skyggen – og viktigst av alt, at den har rikelig med kaldt vann å drikke. Vannskåler av plast er å foretrekke fremfor metall, de varmes opp i mindre grad av luft og sol ute. 

Du kan gjerne gå tur i finværet, men pass på å tilby kaldt vann underveis i rikelige mengder, eller et avkjøelnde bad. Tenk deg også om to ganger før du tar med hunden på stranden eller på picknick – kanskje ville den heller blitt hjemme i et kjølig hus dersom den kunne velge? Så kan man heller gå en litt ekstra lang kveldstur, når temperaturene er blitt litt lavere.

 

Rehydrering av hund er viktig i varmen 

Et annet tips kan være å ha med seg spesialtilpasset rehydreringsdrykk til hunden i sekken, dette kan du få kjøpt både i pulverform og ferdig utblandet, f eks Hydrate+ eller Aptus Sport X Drikkepulver. De er smaksatte slik at hunden drikker mer enn vanlig, noe som er en fordel i varmen! Skulle du få rester til overs etter å ha blandet det opp er et godt tips å fryse det ned i isterningsformer – mange hunder synes det er ekstra stas med noe kaldt i matskålen i disse dager.

 

Hvordan kjenne igjen overopphetning hos hund

Et av de første tegnene er at hunden søker mot kaldere underlag, der den kan kjøle ned magen. Etter hvert vil hunden pese kraftigere, sikle og få tørre og røde slimhinner. Går det svært langt vil hunden kunne få problemer med å puste, kaste opp og få blodig diare. Utvikler det seg i fatal retning vil hunden etter hvert gå i sjokk og få sirkulasjonssvikt (at hjertet stopper). 

 

Hva gjør du når hunden får heteslag? 

Sørg alltid for at en hund som er rammet av heteslag får tilsyn av veterinær, selv om du klarer å få ned temperaturen. Indre organer kan være skadet, og tett oppfølging med blant annet væskebehandling og blodprøver vil bli anbefalt i de fleste tilfeller. Som dyreeier bør du prøve å senke kroppstemperaturen, tilby kaldt vann, holde hunden i ro og kjøle den ned med kaldt vann (men ikke iskaldt – da kan hunden gå i sjokk!).

Det er brystet og magen som bør kjøles ned først, ikke ryggen slik som mange tror. Både hageslange, badekar og våte håndklær kan brukes. Når mage og bryst er fuktet, væter du ned resten av hunden. Finn frem et termometer og mål temperaturen. Fortsett å måle hvert 5. minutt til kroppstemperaturen når 39,5 grader. Husk at kroppen vil fortsette å kjøles ned så lenge pelsen er våt. Normal kroppstemperatur skal hos hund ligge mellom 38-39 grader. Noter ned temperaturen mens du jobber og ring veterinæren din, eller vakthavende veterinær for veiledning.

 

IKKE BRUK Aptus Sport X Drikkepulver (UTGÅTT), 10x25 g

Sportsdrikk til hardt arbeidende hunder.
880520

IKKE BRUK Hydrate+ til Hund (UTGÅTT), 400 ml

Rehydreringsvæske til hund ved stressende situasjoner.
600647

IKKE BRUK Microlife Feberterm Baby (UTGÅTT), 1 stk

Termometer med kort sonde, ypperlig til bruk på mindre hunder og katter.
995696

Tempasept Termometerbeskytt, 50 stk

Beskyttelsestrekk til termometer.
915133