Til toppen
Er hunden din klar for jakt? - Her er vår sjekkliste

Er hunden din klar for jakt? - Her er vår sjekkliste

Det er mange som kjenner på litt ekstra spenning om dagen. Høstens vakreste eventyr står for døren, men er dere klare? Her finner du en sjekkliste over hva våre veterinærer anbefaler at du har på plass før dere stikker til fjells eller skogs – slik at jakta blir en god opplevelse for de firbente også i år.

Har dere trent nok?

Ingen hund (eller eier for den saks skyld) har godt av å gå fra å stå i binge/bånd, eller ligge på sofaen hver dag, til å gå rett ut og gå eller løpe mange mil hver dag. Det er ikke rent sjeldent vi veterinærer får inn jakthunder med såkalt jaktødem på klinikken denne tiden på året. Ganske enkelt forklart betyr det at hunden får vann på lungene fordi den har blitt utsatt for en større belastning enn det hjerte, og lunger er trent til å tåle.

Hvordan kan det unngås? Ganske enkelt ved å starte treningen i tide, og bygge opp gradvis. Løping, sykling og jogging med hunden eller svømming er gode treningsmåter.

Husk også på at du som eier ofte må være bremsen for jakthunden når dere først er i gang, sunn fornuft og jaktinstinkt er sjelden to sider av samme sak. Merker du at hunden din er sliten og ikke jobber som den pleier – da er det opp til deg å si at dagen er over!

 

Har du byttet for i tide?

Under jakta vil de fleste hunder ha behov for mer energi enn ellers i året. De skal prestere på topp og holde på lenge, ofte mange dager i strekk. Ikke bytt fôr for sent, men venn hunden gradvis til nytt for – start gjerne rundt 6 uker før jakta begynner. Da unngår du at den første uken spoleres av en hund med løs mage og dårlig energiopptak. Som en ekstra sikkerhet er det ikke dumt å pakke med en tube ZooLac Multipaste i sekken.

 

Har du tatt en helsesjekk?

Som enhver toppidrettsutøver kan fortelle deg er det ofte de små tingene som kan velte mange måneder med trening. En vond tann, en øm kul eller smerter i et ledd kan gjøre at selv den mest trofaste jaktkompisen ikke leverer som hen pleier. Å ta en tur til veterinæren er derfor lurt – da får du sjekket at alt står bra til!

 

Ikke glem potene!

Det er greit å huske å gå grundig over potene, pass på å klippe klør i tide (lange klør har lett for å henge seg opp og klokapselen kan løsne), se etter rifter og sprekker. Kanskje trengs det litt ekstra pelsstell? Pass også på å ha testet ut potesokker i forkant, og å ha potesalven pakket i sekken.

 

Vær forberedt på at uhell kan skje

Selv den mest rutinerte hund kan skade seg underveis i jakta. Reis aldri ut på jakt uten å ha sjekket hvor nærmeste veterinærvakt holder til, og pass på å lagre nummeret. Det sparer verdifulle minutter når pulsen er høy og minuttene teller. Det anbefales også på det varmeste å ha med et førstehjelpsskrin i sekken til både to og firbente – det kan vise seg å være gull verdt!

IKKE BRUK Aptus Pro Sport Vet Pasta (UTGÅTT), 100 g

Fôrtilskudd for restitusjon til hardt arbeidende hunder.
868948

Nutri-Plus Gel, 120,5 g

Fôrtilskudd med rask energi til hund og katt.
922790

VESO Førstehjelpspakke til Dyr Stor, 1 stk

Stor Førstehjelpspakke til å ha i stallen, til tur, i bilen eller hjemme dersom ulykken er ute.
600915

VESO Førstehjelpspakke til Dyr Liten, 1 stk

Liten Førstehjelpspakke til å ha i stallen, til tur, i bilen eller hjemme dersom ulykken er ute.
600916